Hanne Desmet. 

Hanne Desmet. ©  EPA-EFE

Hanne en Stijn Desmet maken geen fout in reeksen WK shorttrack

Bron: BELGA

Op de eerste dag van de wereldkampioenschappen shorttrack in het Nederlandse Dordrecht hebben Stijn en Hanne Desmet geen steken laten vallen. Op drie afstanden (500, 1000 en 1500 meter) plaatsten broer en zus Desmet zich vrijdag voor het hoofdtoernooi, dat zaterdag begint.

Debutante Tineke den Dulk voegde zich op de 500 meter bij het tweetal. Rino Vanhooren kwam pure snelheid tekort om tot de vervolgreeksen door te dringen. Hij moet dit weekend genoegen nemen met plaatsen in de troostfinales.

Alles is dit jaar anders bij de wereldkampioenschappen shorttrack. De dominantie Zuid-Koreanen zijn afwezig. Schaatsers en hun entourage worden strikt beschermd om het virus geen kans te geven. De ijshal werd omgetoverd in een grote televisiestudio met tientallen schermen.

Stijn Desmet deed wat hij moest doen. Hij wilde zich revancheren voor de zwakke prestaties, die hij bij de Europese titelstrijd had neergezet. Met eerste plaatsen op de 1500 en de 1000 meter en de tweede plek op de 500 meter, achter de Russische grootmeester Semen Elistratov, is hij op de goede weg.

Tineke den Dulk. 

Tineke den Dulk. ©  AFP

Den Dulk, de kersverse Belgische, begon het toernooi met een valse start. Bij de tweede poging verwierf de vroegere Nederlandse een gunstige positie, maar toen het er in de allereerste race op de 1500 meter om ging en het tempo werd opgevoerd, slaagde ze er niet in vooraan te blijven.

Een rit later deed Hanne Desmet dat wel. Zij won haar reeks en plaatste zich zonder al te veel moeite voor de halve finales van zaterdag. Op de 500 meter bleven beiden zonder kleerscheuren. Met een dubbele demarrage op de 1000 meter maakte Desmet veel indruk. Bij een aanval liep Den Dulk een straf op, waardoor zij op die afstand niet meer in actie zal komen.

(belga)

Aangeboden door onze partners