Mathieu van der Poel blikt vooruit op Strade Bianche: “Ik accepteer dat jullie mij een favoriet noemen”

Wat kan Mathieu van der Poel morgen in de Strade Bianche? Vorig jaar werd hij door Wout van Aert nog op tien minuten gereden. Zo’n vaart zal het deze keer niet lopen, denkt de kopman van Alpecin-Fenix. “Ik verwacht een open strijd, ook met de klimmers.”

LEES OOK. POLL. Mathieu van der Poel, Wout van Aert of toch nog iemand anders, wie wint de Strade Bianche?

De Strade Bianche verenigt het beste van beide werelden. Het nummer één en twee van de Ronde van Vlaanderen, Van der Poel en Van Aert, kruisen er de degens met de meest recente winnaars van de Ronde van Frankrijk, Bernal en Pogacar. Binnen dit bont gezelschap is Mathieu van der Poel simpelweg favoriet, quoi? Van der Poel: “Of ik daarmee akkoord ga? Ik denk het wel, al is het parcours misschien net iets meer op maat van echte klimmers. Anderzijds heeft van Aert bijvoorbeeld al bewezen dat je ook als klassiek type hier de wedstrijd kan winnen. Er zijn toch wel heel veel sterke deelnemers aan de start. Ik verwacht dus wel dat het een open strijd zal zijn.”

Van der Poel heeft nog een kleine rekening openstaan. Vorig jaar - in augustus, weet u nog? - viel het Italiaanse blok met Strade Bianche en Milaan - Sanremo danig tegen. Tijd voor revanche? “Vorig jaar viel heel het Italiaanse blok een beetje tegen, maar het is niet zo dat ik hier terugkom om een rekening te vereffenen. Zeker niet. Ik ben hier wel om te presteren en ik hoop natuurlijk beter te doen dan vorig jaar.”

Makkelijker dan vorig jaar

Waar anderen de sterrati met hun bijhorende hoogtemeters vrezen, spreekt Van der Poel van een parcours dat… “Het ligt er makkelijker bij dan vorig jaar, vind ik. Minder grind, iets minder technisch. Maar het blijft een enorm lastig parcours. De sterksten zullen sowieso wel boven komen. Vorig jaar was het bovendien extreem warm. Nu voorspellen ze vrij aangenaam koersweer. Ik kijk er wel naar uit.”(gvdl)

Meer over Mathieu van der Poel

Aangeboden door onze partners