Premier De Croo geeft toelichting bij de versoepelingen. 

In drie stappen naar het rijk der vrijheid: eindelijk is er een exitplan

“Er kan meer: buiten, buiten, buiten”, zo vat premier De Croo de versoepelingen samen. Vanaf maandag mogen we mekaar buiten met tien personen ontmoeten. Ook outdoor jeugdactiviteiten kunnen weer, en begrafenissen mogen plaatsvinden met 50 aanwezigen. Reisverbod en avondklok blijven van kracht.

LIVE. volg hier al het nieuws over het coronavirus

Na een time-out van een week heeft het Overlegcomité vrijdag een rist versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. “In tegenstelling tot vorige week vrijdag weten we nu dat er geen exponentiële curve in het aantal ziekenhuisopnames komt”, aldus premier Alexander De Croo (Open Vld). “Na lange maanden van aangehouden inspanningen is er nood aan perspectief, want de mentale en fysieke last is zeer groot. Daarom heeft het Overlegcomité gezocht naar meer mogelijkheden buiten, want daar is het veilig en verantwoord.”

De premier benadrukt dat we meer vrijheid krijgen maar ook meer verantwoordelijkheid. “Door buiten meer toe te laten, willen we de nodige zuurstof geven om alle maatregelen gemotiveerd te blijven naleven. Ondertussen gaan ook de vaccinaties door, en zo komen we stap voor stap bij een lente van de vrijheid.”

De maatregelen die vrijdag werden afgesproken, worden in drie stappen doorgevoerd: deze maand ligt de nadruk op de buitenbubbel, volgende maand komt er een buitenplan, en vanaf mei zou binnen ook meer mogelijk zijn. Toch blijft alles afhangen van de verdere evolutie van het coronavirus in ons land.

De versoepelingen gaan maandag in, omdat het Ministerieel Besluit dat alles moet regelen pas tegen zondag wordt verwacht. Op 26 maart staat het volgende Overlegcomité gepland.

Vanaf maandag 8 maart

- We mogen opnieuw met maximum 10 personen in de buitenlucht samenkomen. Momenteel zijn er dat 4, al leken weinigen zich tijdens de voorbije zonnige weekends daar nog aan te houden. We moeten wel afstand houden en mondmaskers dragen.

- Een begrafenis kan opnieuw met 50 aanwezigen plaatsvinden, met maximaal één persoon per vierkante meter.

- Kinderen tot 13 jaar mogen met maximum 25 aan georganiseerde buitenactiviteiten deelnemen. Voor binnenactiviteiten zijn er dat maximum 10.

- Jongeren tussen 13 en 19 jaar mogen met maximum 10 personen aan georganiseerde buitenactiviteiten deelnemen.

- Mensen die onder hetzelfde dak wonen, mogen opnieuw een privésauna bezoeken. Jacuzzi’s, stoombaden en hamams blijven dicht.

Vanaf maandag 15 maart

- Studenten hoger onderwijs mogen opnieuw één dag per week contactonderwijs krijgen.

- Leerlingen uit het beroeps- en het buitengewoon onderwijs kunnen weer voltijds naar de klas.

- In het basis- en secundair onderwijs zijn daguitstappen toegestaan.

Vanaf donderdag 1 april:

- Georganiseerde buitenactiviteiten zoals sporttrainingen mogen doorgaan met maximum 10 personen.

- Kinderen en jongeren onder de 19 jaar mogen met maximum 25 personen aan georganiseerde buitenactiviteiten en kampen deelnemen. Voor binnenactiviteiten zijn er dat maximum 10.

- Cultuurmanifestaties, evenementen en erediensten mogen plaatsvinden met maximum 50 personen, op voorwaarde dat de afstandsregels en de mondmaskerplicht worden gerespecteerd.

- De pretparken mogen weer open.

Paasvakantie (5-18 april)

- Sport- en andere kampen met maximum 25 deelnemers en hun begeleiders kunnen weer. Aan het begin en einde van het kamp moet iedereen een coronatest ondergaan.

- Het reisverbod blijft sowieso gelden tot en met de paasvakantie. Een skitrip zit er dus niet in

- Na de paasvakantie kunnen alle scholieren uit het secundair onderwijs voltijds naar de klas.

Vanaf zaterdag 1 mei

Op voorwaarde dat de cijfers het toelaten en we ver genoeg staan in de vaccinatiecampagne, mag de horeca op 1 mei heropenen. Hetzelfde geldt voor de terrassen. De Vlaamse regering trekt de steun voor de sector alvast op, van 10 naar 15 procent van de omzet dezelfde periode in 2019. Er zouden vanaf mei ook meer en grotere culturele en andere evenementen mogelijk worden. Fitnesscentra zouden de deuren weer kunnen openen. Markten, kermissen, jeugdwerk en het verenigingsleven zouden mogelijk worden. In deze fase zullen snel- en zelftesten massaal worden ingezet.

 

Yves Lambrix

LEES OOK. Hier moet je op letten wanneer je buiten afspreekt met vrienden

bekijk ook

 Frank Vandenbroucke geeft meer uitleg bij de versoepelingen.

Jan Jambon gaf toelichting bij de versoepelingen. 

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's