©  BART DEWAELE

Marc Noppen na 1 jaar corona: “Onvoldoende lessen getrokken uit de fouten”

Marc Noppen, de CEO van het UZ Brussel in Jette, heeft in een blog tien lessen neergeschreven die hij heeft geleerd na 1 jaar coronacrisis. Hij is niet mals voor de politiek. “De crisisaanpak heeft gefaald.”

Bron: BELGA

Een crisis is een moment om jezelf te overstijgen, oordeelt Marc Noppen. En dat hebben de 4.000 gezonde en gemotiveerde ziekenhuismedewerkers van het UZ Brussel in het afgelopen jaar gedaan. Hij is fier op zijn personeel en de manier waarop ze zijn omgegaan met het crisismanagement en de omschakeling naar innovatie en digitalisatie.

De crisisaanpak van de negen bevoegde ministers en tientallen opgerichte adviesraden, overlegcomités of stuurgroepen “heeft gefaald”, vindt Noppen. “Tot op vandaag bestaat er geen structurele oplossing, en dit wordt dan ook slechts ten dele goedgemaakt door het sterkere leiderschap van de huidige eerste minister en minister van volksgezondheid. To do: wettelijk, inhoudelijk, structureel werk maken van een draaiboek “noodtoestand” en “crisismanagement”, verklaart de CEO van het UZ Brussel.

Versnippering

De versnippering van de bevoegdheidsverdeling in de gezondheidszorg is ons land niet ten goede gekomen en dus pleit Noppen voor een hertekening van die gezondheidszorg. Verder stelt hij dat de woonzorgsector “de zwartste bladzijde uit onze coronageschiedenis” is. Maar nadien is er wel op recordtijd een hechte samenwerking ontstaan tussen eerste lijn, huisartsen, woonzorgcentra en het ziekenhuis. “Geïntegreerde gezondheidszorg op locoregionaal niveau is de juiste manier”, stelt Noppen.

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's