Schoonheidssalons na 4 maanden weer open. © TV Limburg

Niet-medische contactberoepen heropenen: zo zal uw bezoek eruitzien

De kappers kregen van het Overlegcomité al op 13 februari groen licht om hun zaak te openen, nu staan ook de andere niet-medische contactberoepen te trappelen om vanaf vandaag opnieuw in actie te schieten. Hoe zal uw bezoek er uit zien? Wij zetten de regels nog eens op een rijtje.

(cdh)

Onder meer schoonheidsspecialisten, massage- en pedicuresalons, nagelstylisten, tatoeëerders piercingstudio’s en bemande zonnebankcentra mogen vanaf maandag opnieuw aan de slag, met dezelfde voorzorgsmaatregelen als die waarmee de kappers ook al twee weken aan de slag zijn.

LEES OOK. Tweede poging voor opening nieuwe Hasseltse tattooshop

Bovenop de geldende verplichtingen, waaronder afstands- en hygiëneregels, zijn er nog wel wat regels die gerespecteerd moeten worden. Een afspraak op voorhand maken is verplicht.

“Zelf moeten gezondheidswerkers een chirurgisch mondmasker dragen, voor klanten kan een stoffen masker ook”, zegt Mario Blokken van de Belgische Beauty Federatie.

Dat masker mag af wanneer het gelaat wordt behandeld en enkel gedurende de tijd die strikt noodzakelijk is voor die behandeling.

Uitbaters zijn niet verplicht behandelingen aan het gezicht toe te staan. Sommige tatoeëerders hebben al laten weten geen tattoos aan te brengen aan het gelaat. Dat gebeurt uit voorzorg zodat iedereen te allen tijde zijn of haar mondkapje kan aanhouden en daardoor het risico op een mogelijke coronabesmetting verkleint.

“Daarnaast moet er onder meer voldoende verlucht worden, of er moet een CO2-meter in de zaak gehangen worden. Tussen elke klant moet 10 minuten zitten en in die tijd moet alles goed ontsmet worden”, aldus nog Blokken.

Niet-medische contactberoepen heropenen: tattoeëerder in Hoeselt . © TV Limburg

Extra inspanningen

Voor klanten wijzen de regels zichzelf uit. De zelfstandigen, die de niet-medische contactberoepen uitoefenen, moeten extra inspanningen doen om hen de weg te wijzen.

Zo moeten ze richtlijnen duidelijk zichtbaar maken, zowel binnen als buiten de zaak, onder andere wat betreft het maximumaantal klanten dat tegelijk binnen toegelaten is. Of over het gebruik van het toilet. Klanten mogen niet langer dan strikt noodzakelijk binnen gelaten worden.

Per 10 m² vloeroppervlakte die toegankelijk is voor klanten is één klant toegelaten. Als de voor klanten toegankelijke vloeroppervlakte minder dan 20 m² bedraagt, is het toegelaten om twee klanten te ontvangen mits een afstand van anderhalve meter tussen elke persoon gegarandeerd is.

Kan die anderhalve meter niet beloofd worden, dan volstaat het niet om bijvoorbeeld een plexiwand te installeren of andere scheidingssystemen te voorzien: er moet altijd een effectieve afstand van 1,5 meter gerespecteerd worden tussen elke klant.

Contactberoepen aan huis

De sector hoopt dat er ook snel een vooruitzicht komt voor contactberoepen aan huis, die voorlopig nog niet mogen heropstarten. Blokken: “Hun klanten zijn vaak minder mobiel, en geraken niet in de salons. Maar ook thuis kan onze sector hygiënisch en veilig werken.”

Meer over Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's