Het Overlegcomité kondigde geen versoepelingen aan. © Het Overlegcomité

Overlegcomité last time-out in: “Met deze cijfers kunnen we niet versoepelen”

Het Overlegcomité heeft vrijdag geen nieuwe versoepelingen afgekondigd. Omdat de ziekenhuiscijfers te slecht zijn, komt er een time-out tot volgende vrijdag. “De situatie is te gevaarlijk”, zegt premier Alexander De Croo (Open VLD).

Yves Lambrix

Buitenactiviteiten tot 10 personen, een kotbubbel en minder reisbeperkingen. Het waren enkele versoepelingen die vrijdag op de tafel van het Overlegcomité lagen. Het stijgend aantal ziekenhuisopnames trekt daar nu een streep door. De politici volgen daarmee de expertengroep Gems, die al had afgeraden om de komende vier weken te versoepelen.

“We hebben niet de beslissing genomen die we dachten te nemen. Daarvoor is de coronasituatie in ons land te gevaarlijk. De cijfers stijgen en dat dwingt ons om voorzichtig te zijn, vooral voor de varianten die besmettelijker zijn”, zegt premier Alexander De Croo. “Als het stormt, kan je niet opstijgen. Daarom hebben we ervoor gekozen om voorzichtig te zijn en een time-out van een week in te lassen. Het is een koude douche, maar het moment van versoepelen is niet meer zo ver af. We moeten nu wachten op meer duidelijkheid.”

LEES OOK. Cultuursector na Overlegcomité: “Teleurstelling is compleet”

Opschaling ziekenhuizen

“De voorbije 24 uur zijn 204 opnames geteld. Dat is veel”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). “Er liggen ook 400 mensen op intensieve zorg. Dat is een drempelwaarde die aangeeft dat de ziekenhuizen naar fase 1b gaan.”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke: “We gaan naar fase 1B omwille van het aantal hospitalisaties.” © Het Overlegcomité

Die opschaling moet tegen maandag 8 maart gebeuren. Het betekent dat de helft van de 2.000 bedden op intensieve zorg en 4.000 ‘gewone’ bedden moeten worden voorbehouden voor Covid-patiënten. Vandenbroucke benadrukt wel dat de zorg van andere patiënten niet moet worden uitgesteld. “Mensen moeten absoluut niet twijfelen om naar ziekenhuizen te gaan als ze klachten hebben. Het is daar veilig.”

LEES OOK. Unizo en VBO hebben wel begrip voor beslissing Overlegcomité om niet te versoepelen

“Lente van de vrijheid”

Omdat dit eerder al was beslist mogen enkel de niet-medische contactberoepen op maandag weer open. Voor de rest blijft het huidige ministerieel van kracht, net als de avondklok van middernacht tot 5 uur in Vlaanderen.

“Dit is de zwaarste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat weegt op ons gemoed en onze draagkracht”, aldus de premier. “Ik denk aan de 20.000 gezinnen die iemand hebben verloren, aan de jonge mensen die naar perspectief snakken, maar ook aan de mensen in de horeca en cultuursector. We horen jullie stem. We gaan er alles aan doen om zo snel mogelijk terug op te starten, als het veilig kan.”

Voor het zover is moeten we een laatste horde nemen. “De lente van de vrijheid komt eraan, met meer geopende scholen, met terrassen waar we iets kunnen drinken, met momenten waarbij we elkaar kunnen vastpakken”, belooft De Croo. “Maar het kan maar onder één voorwaarde: we moeten de komende weken extra voorzichtig zijn. Dat is moeilijk. De verleiding om van de lente te genieten is groot. Maar het is een delicaat moment. We moeten allemaal samen de verantwoordelijkheid nemen. Het virus is enkel af te remmen met ons gedrag.”

Volgende week vrijdag komt het Overlegcomité opnieuw samen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's