Arnaud De Lie won eind 2020 de Ster van Zuid-Limburg. 

Arnaud De Lie won eind 2020 de Ster van Zuid-Limburg. ©  Freddy VAES

Cycling Vlaanderen vraagt overheid om perspectief: “Onze fietsers hebben hoop nodig”

Cycling Vlaanderen roept de overheid op om tegen de achtergrond van de coronacrisis meer perspectief te bieden voor de wielersport. De wielerbond vraagt ook een unieke aanpak per sport en een onderbouwde heropstart.

Arno SchepersBron: BELGA

“Onze meer dan 1.000 sportclubs hebben het moeilijk, onze 57.000 actieve leden op de fiets hebben hoop nodig”, klinkt het dinsdag in een mededeling. “Geef ons de toelating om met de eerste zonnestralen, op verantwoorde wijze, onze sport uit te oefenen.”

Haalbaar plan

Cycling Vlaanderen heeft een “haalbaar en gefaseerd plan” voorgelegd, dat drie fases telt en de wielersport uit de coronalockdown moet loodsen. In een eerste fase vraagt de wielerbond een activatie van de exit-strategie en uitbreiding van de outdoor trainingsmogelijkheden. Alle leeftijdsgroepen moeten ook gelijk behandeld worden, luidt het.

In een tweede fase hoopt Cycling Vlaanderen op de opstart van de competities en indoor trainingsmogelijkheden. “Voor het volledig heropstarten van de competities zijn betere coronacijfers een absolute noodzaak”, aldus de mededeling. “Van zodra deze op het niveau van juli vorig jaar zitten, kan er veilig gekoerst worden. Dit werd reeds vorige zomer bewezen.”

In de derde fase moet het voor de wielerbond opnieuw mogelijk zijn om fietsevents volgens het bestaande draaiboek van recreatieve fietsevenementen te organiseren.

“Ondertussen is het belangrijk om de huidige regels te respecteren”, besluit de federatie, die een extra oproep doet om met het mooie lenteweer de aandacht niet te laten verslappen.