Persconferentie 19/02 

Crisiscentrum: “Versoepelingen? Hou je ook tijdens het lenteweer aan de maatregelen”

Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum klonk de boodschap om niet te veel te denken aan versoepelingen, maar ons vooral aan de maatregelen te blijven houden. Wat betreft de cijfers zitten we nog steeds op een plateaufase, maar er is wel hoopvol nieuws uit de woonzorgcentra.

“De besmettingscijfers, de ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens zijn opnieuw gedaald op weekbasis, maar het aantal patiënten op intensieve zorg lijkt echter niet meer te dalen”, zo verklaarde Steven Van Gucht van Sciensano vrijdagvoormiddag op de persconferentie. “En de cijfers van de laatste dagen geven aan dat we binnen enkele dagen opnieuw een stijging kunnen verwachten. De plateaufase in ons land houdt dus nog altijd aan. Gezien de scholen, de kappers en de winkels open zijn en de winter nog altijd in het land is, is dat geen slechte prestatie, maar het fragiele evenwicht blijft. We hebben nu geduld en volharding nodig om ons aan de maatregelen te blijven houden. Dat is moeilijk, maar hou vol. Geduld zal lonen”, sprak de viroloog iedereen moed in.

Met de komst van het vaccin is er natuurlijk reden om optimistisch te zijn. “Met het vaccin hebben we een machtige bondgenoot erbij”, zo verklaarde Van Gucht. “In de woonzorgcentra merken we dat de inentingen hun eerste goede werk beginnen te doen. Alle parameters - besmettingen, ziekenhuisopnames, uitbraken, overlijdens - dalen momenteel in onze woonzorgcentra. Het aantal nieuwe besmettingen daalde de voorbije week in de Vlaamse rusthuizen van 4,5 naar 2,9 per 1.000 inwoners en maar 12 procent van de Vlaamse woonzorgcentra rapporteert nu nog minstens één besmetting. Vorige week waren dat er nog 14 procent. Ook grote uitbraken zijn zeldzaam: nu nog in 3 procent van Vlaamse woonzorgcentra, tegenover 5 procent in de week ervoor. Ook het aantal ziekenhuisopnames vanuit rusthuizen is in één week tijd met 29 procent gedaald. Tot slot daalt ook het aantal overlijdens: in de voorbije week zijn 146 bewoners gestorven, tegenover 158 de week ervoor”, rekende Van Gucht.

AstraZeneca

Tot slot gaf Steven Van Gucht nog een woordje uitleg bij de ongerustheid over het vaccin van AstraZeneca. “We krijgen vaak berichten van ongeruste mensen dat het vaccin minder goed zou werken dan dat van Pfizer of Moderna. Maar we kunnen ten stelligste ontkrachten dat het vaccin van AstraZeneca minderwaardig zou zijn. Er is geen enkele indicatie dat het vaccin niet zou beschermen tegen ernstige klachten en dat is toch de belangrijkste reden voor het vaccineren want zo komen de mensen niet meer in het ziekenhuis terecht.”

LEES OOK. HBvL beantwoordt al uw vragen over het coronavaccin

Het vaccin is in ons land voorlopig enkel goedgekeurd voor 18 tot 55-jarigen, omdat er nog te weining data beschikbaar zijn voor 55-plussers. “Maar dat wil daarom niet zeggen dat het vaccin minder goed zou werken bij ouderen”, klinkt het. Ons land wacht nog op de resultaten van een grote klinische studie uit de Verenigde Staten en de resultaten van een grote vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk. Zodra die gegevens beschikbaar zijn, zal de Hoge Gezondheidsraad zich buigen over een eventuele aanpassing van haar advies. Van Gucht stipt tegelijkertijd aan dat zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) het vaccin voor alle leeftijdsgroepen hebben goedgekeurd.

LEES OOK. AstraZeneca in verlegenheid gebracht door uitgelekt contract met Britse overheid

Versoepelingen

“Er worden allerlei speculaties gedaan over versoepelingen en de timing ervan”, zegt Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum. “Maar laat ons vooral kijken naar de realiteit. Dankzij onze gemeenschappelijke inspanningen zitten we nu al enkele weken op een plateau. Dit plateau is echter nog veel te hoog, en moet en zal naar beneden gaan.” Hij roept daarom nog eens op om de maatregelen te respecteren, ook tijdens het eerste lenteweer van komend weekend. “Buiten mag je met maximum vier personen samen zijn, kinderen tot en met 12 jaar tellen daarbij niet mee”, zegt Yves Stevens. “Zorg dat u ook op plaatsen waar takeaway wordt aangeboden, de social distancing kan respecteren. Zo kunnen we op een veilige manier genieten van de eerste zon, en krijgen we de curve samen naar beneden.”

LEES OOK. Ijsjesweer op komst, maar de ijskar mag niet langskomen: “Echt een ramp”

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's