©  Frank Meurisse

OPROEP. Is dit het Limburggevoel? Ruim 10.000 vrijwilligers voor vaccinatiecentra

Hasselt -

De Limburger engageert zich massaal om de coronapandemie mee te helpen bestrijden. Ruim 10.000 vrijwilligers hebben zich al gemeld om een handje toe te steken in één van onze 15 vaccinatiecentra. “We hebben zelfs een stop op het aantal vrijwilligers moeten zetten”, klinkt het in Leopoldsburg.

Koen Snoekx

LEES OOK. Dit is het profiel van de vrijwilliger

OPROEP. Ben jij vrijwilliger in Limburg? Het Belang van Limburg is op zoek naar vrijwilligers die meer willen vertellen over hun beroep en waarom ze helpen in een van de vijftien Limburgse vaccinatiecentra. Laat het ons weten via het antwoordformulier.

“Voor de vaccinatiecampagne zoeken we heel veel helpende handen. Niet alleen artsen en verpleegkundigen, maar ook administratieve krachten en stewards”, deed Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) enkele weken geleden een oproep. Die is alvast niet in dovemansoren gevallen. Via het Vlaamse platform ‘Help de helpers’ hebben zich in totaal 14.480 vrijwilligers geregistreerd, van wie er 2.223 een Limburgs vaccinatiecentrum aanvinkten. Limburg zette daarnaast ook nog een eigen vrijwilligersplatform op. Via ‘Help Limburg vaccineren’ meldden zich nog eens 6.643 mensen om te helpen in één van de 15 Limburgse vaccinatiecentra. Ook registreerden nog eens 953 studenten en personeelsleden van de UHasselt, PXL en UCLL zich als vrijwilliger. “Tel daarbij nog de lokale oproepen van gemeenten, dan komen we nu al uit op ruim 10.000 vrijwilligers in Limburg”, zegt dr. Luc Hendrix, coördinator van de Limburgse eerstelijnszones. “Al deze vrijwilligers worden momenteel gecontacteerd en gevraagd naar hun engagement zodat de planningen in alle vaccinatiecentra kunnen worden opgemaakt.”

Dankbaar

Voor het vaccinatiecentrum van Bree hebben zich, in verhouding met het aantal inwoners, het hoogste te aantal vrijwilligers zich gemeld: 773 in totaal. In absolute aantallen kan het vaccinatiecentrum van Hasselt, Limburgs grootste centrum, op de meeste vrijwilligers rekenen. “We zijn die ruim 2.000 vrijwilligers die zich al gemeld hebben heel dankbaar”, zegt Jan Wouters, kabinetschef van burgemeester van Hasselt Steven Vandeput (N-VA).

OVERZICHT. Op deze locaties komen de vaccinatiecentra in Limburg

Voor de Limburghal in Genk hebben zich bijna 1.500 vrijwilligers aangeboden. “Dat zijn heel veel mensen, maar we hebben ook heel veel helpende handen nodig”, zegt Genks burgemeester Wim Dries (CD&V). “We schatten de vrijwilligersinzet voor de komende maanden op zo’n 23.400 uren. In maart zullen dat bijvoorbeeld nog maar 1.500 uren zijn. Maar in april - als de campagne hopelijk op snelheid komt - zijn dat al 6.000 uren, in juni zelfs 9.000.”

Voor de vaccinatiecentra van Lommel en Peer engageren zich in totaal zo’n 1.300 vrijwilligers. “En dan hebben we nog niet eens een oproep via onze lokale kanalen gedaan”, zegt Maarten Mulkers van de eerstelijnszone Noord-Limburg. “Al hebben we natuurlijk ook heel veel volk nodig. Als onze twee centra op kruissnelheid draaien, rekenen we in totaal op liefst 120 personeelsleden per dag”, zegt Mulkers.

Extra hulp

Het minste aantal vrijwilligers, in verhouding met het aantal inwoners, hebben zich voor het vaccinatiecentrum van Beringen gemeld: 166 in totaal. “Maar we hebben ondertussen wel nog eens ruim 200 vrijwilligers via onze eigen kanalen gevonden”, zegt burgemeester Thomas Vints (CD&V). “Omdat we nog maar weinig vaccins hebben, werken we de komende weken met ons eigen personeel. Vanaf maart gaan we de vrijwilligers inzetten.”

LEES OOK. Geen vergoeding voor vrijwilligers in centra van Hasselt en Bilzen

Het vaccinatiecentrum van Leopoldsburg beschikt eveneens over fors meer vrijwilligers dan zich hebben aangemeld via het Vlaamse en Limburgse platform. “Nog voor die platformen actief waren, hadden we via lokale campagnes in Leopoldsburg en Ham al 160 vrijwilligers gevonden. We hebben zelfs een stop op het aantal vrijwilligers moeten zetten”, zegt waarnemend burgemeester van Leopoldsburg Marleen Kauffmann (CD&V).

De vaccinatiecentra wijzen er wel nog op dat vrijwilligers zich nog altijd mogen melden. “Omdat de vaccinatiecampagne nog vele maanden zal duren, gaan er nog vrijwilligers uitvallen en kunnen we zeker nog extra helpende handen gebruiken”, klinkt het.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio