©  BELGA

IFAM INDOOR GENT. Rani Rosius wint in “ijskoude zaal”, Isaac Kimeli maakt indruk op 3.000 meter

Rani Rosius heeft zaterdag de 60 meter gewonnen bij de IFAM Indoor atletiekmeeting in Gent. Ze haalde het in 7.37, precies een tiende trager dan haar één week oude persoonlijk record.

Bron: BELGA

“Mijn start was niet goed. De piste is vernieuwd, maar het tartan kwam los”, vertelde Rosius na afloop. “Het was ook koud. Ik heb nog gevraagd of de verwarming wat hoger kon, want vooral in de opwarmingshal was het echt ijskoud. Ik moest daar een dikke jas aandoen. Het kan ook zijn omdat ik deze week niet veel heb getraind dat mijn tijd wat tegenvalt, want ik moest het rustig aan doen door een vitaminetekort. Ik ben wel blij met de overwinning.”

Rosius heeft nog achttien dagen tot het EK indoor in Torun, het eerste internationaal kampioenschap waarvoor ze zich wist te plaatsen. “Het gaat vreemd zijn om daar een eerste keer tussen al die internationale toppers te staan. De komende weken wil ik nog even stevig doortrainen. Het BK volgende week doe ik wel mee, maar ik zal er niet uitgerust aan de start verschijnen omdat alles nu in functie staat van het EK.”

Op de 800 meter maakte Mirte Fannes jacht op de EK-limiet in Gent. Ze strandde op 2:04.62, terwijl voor Torun 2:03.22 nodig is.

Isaac Kimeli maakt indruk met razendsnelle 3.000 meter: “Dat belooft voor EK”

Isaac Kimeli heeft zaterdag de 3.000 meter gewonnen op de IFAM Indoor atletiekmeeting in Gent. Hij lukte met 7:44.17 een dik persoonlijk record en schuift op naar de tweede plaats op de Belgische ranking aller tijden.

De enige Belg die ooit sneller ging dan Kimeli is de op doping betrapte Mohammed Mourhit. Zijn Belgisch record staat op 7:38.94. “Deze tijd had ik niet verwacht”, zei Kimeli na afloop. In december liep de Hallenaar, die al zeker is van het EK in zaal, nog het coronavirus op. “Op training loopt het wel al beter, maar dat ik meteen zeven seconden sneller zou gaan dan twee weken geleden, verrast mij. Dit is ook sneller dan mijn outdoorrecord, dus dat belooft voor het EK. Mijn vorm zal blijven stijgen in de weken die nog resten. Op het EK hoop ik om de finale te halen. De komende weken loop ik geen wedstrijden meer, ook geen BK cross. Alles staat in functie van het EK indoor.”

 

 ©  BELGA

In het hoogspringen maakte de zestienjarige Merel Maes zwaar indruk. Ze wipte over 1m88 en verbeterde zo het Belgisch record U18 met vier centimeter. Op de 60 meter horden kwamen er geen toptijden uit de bus. Anne Zagré, die al zeker is van het EK, klokte 8.16. Eline Berings struikelde en haalde de finish niet. Haar rest volgende week op het BK in Louvain-la-Neuve nog één laatste kans om het EK te halen.

Elise Vanderelst wint 1.500 meter: “Op EK mik ik op finale, daarna zien we wel”

Elise Vanderelst heeft zaterdag de 1.500 meter gewonnen op de IFAM Indoor atletiekmeeting in Gent. De klok stopte na 4:11.14, enkele seconden boven haar vier dagen oude Belgisch record.

“De chrono is matig, maar dat had ik wel verwacht”, zei Vanderelst na afloop. “Vandaag wilde ik het tactisch goed doen en winnen en dat is gelukt. Met deze overwinning sprokkel ik opnieuw wat punten voor de olympische ranking, ook niet onbelangrijk. Ik was wel al goed hersteld van mijn race in Liévin dinsdag. Een uitgebreide massage heeft deugd gedaan.”

Volgende week verschijnt Vanderelst nog aan de start van het BK in Louvain-la-Neuve, verder staan er geen wedstrijden op haar planning voor het EK in zaal in het Poolse Torun van 5 tot 7 maart. “Mijn doel is om de finale te halen op het EK. Als ik daar geraak, zien we wel wat er mogelijk is. Ik hoop op een tactische koers waarin het niet te snel, maar ook niet te traag gaat. Een chrono van om en bij de 4:10 zou ideaal zijn voor mij.”

 

 ©  BELGA

Dylan Borlée ontgoochelt op 400 meter en is pas derde Belg: “Geen verklaring voor”

Dylan Borlée was zaterdag op de 400 meter bij de IFAM Indoor atletiekmeeting in Gent pas derde Belg in 48.04. Hij moest Alexander Doom (47.32) en Christian Iguacel (47.39) voor zich dulden. Voor het EK in de zaal is 46.60 nodig.

“Wat er misliep? Ik heb hier geen verklaring voor”, zei een ontgoochelde Borlée na afloop. “Op training draait het heel goed, dus het verrast mij echt dat ik hier zo slecht voor de dag kom. Ik zat met de EK-limiet in mijn hoofd, maar ik blijf er bijna twee seconden boven. Het was misschien te koud voor topprestaties, maar dan nog: ik stond helemaal stil en dat zou niet mogen. De eerste 200 meter waren goed, maar daarna kon ik niet doortrekken. Ik slaagde er niet goed in om diep te gaan en voel mij ook helemaal niet moe. Misschien mis ik toch nog wedstrijdritme.”

 

 ©  BELGA

De beste seizoenstijd van Borlée staat op 47.38. Op het BK volgende week in Louvain-la-Neuve rest hem nog een laatste kans om zich te plaatsen voor het EK. “Ik ben er zeker van dat ik op dat EK iets kan betekenen, maar dan moet ik mij natuurlijk wel zien te plaatsen. Volgende week beter.” De Belgian Tornados zijn als ploeg wel al zeker van het EK op de 4x400 meter.

Camille Laus is snelste Belgian Cheetah, maar komt niet in de buurt van EK-limiet

Camille Laus was zaterdag op de IFAM Indoor atletiekmeeting in Gent de snelste Belgian Cheetah op de 400 meter. Met haar 53.54 bleef ze wel ruim boven de EK-limiet van 52.73.

Op Cynthia Bolingo, die zondag in Frankrijk loopt, en de geblesseerde Hanne Claes na gaven alle Cheetahs present in Gent. Laus was de snelste, gevolgd door Imke Vervaet (53.65). Ex-zevenkampster Hanne Maudens onderstreepte haar kandidatuur voor het EK indoor op de 4x400 meter door als derde Belgische te finishen in 53.95. Na haar volgden nog Paulien Couckuyt (54.44), Margo Van Puyvelde (54.47), Manon Depuydt (55.74) en Lucie Ferauge (56.06).

 

 ©  BELGA

“Ik liep met een heel slecht gevoel”, zei Laus na afloop. “Een complete offday. Mijn chrono komt overeen met mijn gevoel: slecht”, klonk het streng voor zichzelf. “Ik vond nooit mijn ritme. Hopelijk kan ik volgende week op het BK sneller gaan. Ik hoop op een individuele EK-selectie, maar mijn prioriteit is de 4x400 meter. Het is goed om te zien dat de Cheetahs globaal genomen sterk bezig zijn. De interne concurrentie tilt ons naar een hoger niveau. Het belangrijkste is dat we top zijn in Tokio, maar we willen op het EK indoor toch ook al iets laten zien.”

De Belgian Cheetahs zijn nog niet zeker van het EK indoor, maar zijn wel goed op weg. De selectie gebeurt op basis van de optelsom van de individuele tijden.

Michael Somers verrast met snelle 1.500 meter in Luxemburg en mag naar Polen

Michael Somers heeft zaterdag voor een verrassende prestatie gezorgd op de World Indoor Tour atletiekmeeting in het Luxemburgse Kirchberg. Hij verpulverde zijn persoonlijk record op de 1.500 meter naar 3:40.61 en plaatste zich zo voor het EK in zaal in het Poolse Torun.

Het outdoorrecord van de 25-jarige Somers staat op 3:44.10, maar daar dook hij in Luxemburg zwaar onder. Hij ging ook onder de EK-limiet, die op 3:41.32 staat. Er zijn met Oussama Lonneux, Stijn Baeten, Michael Somers en Robin Hendrix nu vier Belgen die al onder de limiet doken op de 1.500 meter, terwijl er maar drie plaatsjes zijn. Hendrix valt als traagste af, maar is ook geplaatst voor de 3.000 meter en valt dus niet uit de Belgische EK-selectie.

Somers had eigenlijk zijn zinnen gezet op de Gentse IFAM-meeting van zaterdag. Hij stond er oorspronkelijk ook op de deelnemerslijst, maar werd door het kabinet van Vlaams Minister van Sport Ben Weyts van de startlijst gehaald omdat hij niet aan de strenge criteria voor deelname voldeed. Hij trok dan maar naar Luxemburg, een uitstapje dat uiteindelijk goed uitpakte.

Meer over Rani Rosius