©  REUTERS

Duitse regering wil lockdown verlengen tot en met 14 maart

De Duitse regering wil de gedeeltelijke lockdown die momenteel van kracht is bij onze oosterburen in de strijd tegen de pandemie van het coronavirus, verlengen tot en met 14 maart. Dat blijkt uit het ontwerpakkoord dat het Franse persagentschap AFP kon inkijken.

Bron: BELGA

Het aantal besmettingen met het coronavirus vertraagt in Duitsland weliswaar, maar “varianten van het virus verspreiden zich”, wat het noodzakelijk maakt “de beperkingen de komende weken” aan te houden, luidt het in een tekst die woensdagnamiddag voorgelegd wordt aan de leiders van de Duitse deelstaten.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Wegens de mutaties van het virus “moeten de versoepelingen geleidelijk en voorzichtig worden doorgevoerd”, benadrukt bondskanselier Angela Merkel. Maar de bevolking begint de coronabeperkingen beu te worden en de economische wereld wordt ongeduldig.

De scholen, winkels, restaurants, gebedshuizen en sportzalen zullen volgens het document tot 14 maart dicht moeten blijven. Dankzij deze maatregelen ging de curve van de besmettingen de jongste weken duidelijk naar beneden.

Parallel mogen de deelstaten onafhankelijk beslissen de scholen en crèches vroeger te heropenen. De kappers zouden vanaf 1 maart weer aan de slag mogen gaan als ze de hygiëneregels naleven.

OVERZICHT. Hoe staat het met de vaccinatie in de landen rondom ons?

De latere fasen van de versoepelingen worden nog niet vastgelegd in het document, dat wel gewag maakt van een mogelijke opening van de winkels, musea en andere diensten vanaf 35 besmettingen per 100.000 inwoners gedurende zeven dagen. Het wordt een van de hoofdpunten van de vergadering met de deelstaten, die om 14 uur begint.

Duitsland telde tot nu toe bijna 70.000 doden door Covid-19.

Meer over Angela Merkel