Ruben Jacobs uit Mechelen-Bovelingen wil als ‘boskruidenier’ de mensen opnieuw voeling geven met de natuur. 

Ruben Jacobs uit Mechelen-Bovelingen wil als ‘boskruidenier’ de mensen opnieuw voeling geven met de natuur. © FrMi

Op pad met de boskruidenier in Egoven

Heers -

Ruben Jacobs uit Mechelen-Bovelingen wil als ‘boskruidenier’ de mensen op een eenvoudige manier opnieuw voeling geven met de natuur en de rijkdom die ze te bieden heeft.

“Mijn grootmoeder was een boerenvrouw die ons veel wijsheden over de natuur bijbracht”, vertelt hij. “Mijn moeder bracht nog meer kennis over en ik gaf die op mijn beurt weer door aan mijn kinderen. Later ben ik workshops en opleidingen beginnen te volgen, in combinatie met heel veel zelfstudie. Het is een echte passie geworden, ik sta ermee op en ga ermee slapen. Ik wil mensen via wildplukwandelingen leren wat de natuur voor hen kan betekenen, zowel op culinair als medicinaal gebied. Door corona kunnen er voorlopig maar drie mensen mee met mij op stap.”

De deelnemers gingen zondagnamiddag samen met Ruben op ontdekking in natuurgebied Egoven. Hij leerde hen onder meer dat koningskaars helpt bij luchtwegaandoeningen en dat de kleine veldkers boordevol vitamine C zit. “En van madeliefjes kun je een zalfje tegen kneuzingen maken”, legt hij uit. “Maar sommige bloemen en planten pluk je beter niet omdat ze zeldzaam zijn. Daar moet je van afblijven en zo van proberen te genieten.”

De wildplukwandelingen van Ruben verschillen elk seizoen en worden op aanvraag herhaald. Meer info vind je op de facebookpagina van ‘De boskruidenier’.  

Frank Missotten

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio