©  BELGA

Elise Mertens wint de Gippsland Trophy in Melbourne

Elise Mertens (WTA 20) heeft zich zondag in Melbourne verzekerd van eindwinst van de Gippsland Trophy (hard/447.620 dollar), een voorbereidingstoernooi op de Australian Open. De 25-jarige Limburgse, het zevende reekshoofd, versloeg in de finale de Estse Kaia Kanepi (WTA 94) na 1 uur en 10 minuten tennis in twee sets (6-4 en 6-1). Maandag begint in Melbourne de Australian Open.

Bron: BELGA

Mertens schakelde op weg naar de finale de Française Caroline Garcia (WTA 44) en de Oekraïense Elina Svitolian (WTA 5) uit. De Japanse Naomi Osaka (WTA 3) gaf voor de halve finales forfait met een blessure. Het is voor de Belgische nummer één haar zesde WTA-titel na eerder eindzeges in Hobart (2017 en 2018), Lugano (2018), Rabat (2018) en Doha (2019). Ze verloor de finales in Istanboel (2017), Praag (2020) en Linz (2020).

De Gippsland Trophy is voor Mertens het eerste toernooi van het nieuwe seizoen. Omwille van een schouderblessure moest ze vorige maand forfait geven voor het toernooi in Abu Dhabi. “Ik ben heel blij met het resultaat, maar ook met de manier waarop”, vertelde Mertens na haar zege tegen Kanepi. “Kanepi is een hardhitter. Je moet je schrap zetten bij haar eerste opslag. En haar forehand is beter dan haar backhand. Ik moest goed retourneren, haar zoveel mogelijk ballen laten spelen en zelf aanvallen wanneer dat mogelijk was. En daar ben ik in geslaagd. Ik heb goed geserveerd en heb haar geen punten cadeau gedaan. Dit doet deugd.”

“Ik ben vooral heel fier op mijn ingesteldheid deze week”, vervolgde Mertens. “Ik heb ervoor gevochten, zoals tegen Svitolina (5e op WTA-ranking, in kwartfinale, nvdr.). In die match bleef ik kalm in de supertiebreak. Mijn eerste opslag was ook erg goed, wat me op bepaalde momenten heeft geholpen. Ik heb me goed voorbereid in de winter en doordat ik vanwege mijn schouder niet kon spelen in Abu Dhabi was ik nog meer gemotiveerd. Ik ben echt heel tevreden, zeker aangezien ik vorig jaar mijn twee finales heb verloren (in Praag en Linz, nvdr.).” Kanepi feliciteerde Mertens met de zege. “Je was te sterk voor mij”, zei de Estse. “Het is jammer dat ik niet beter kon. Het zal misschien voor de volgende keer zijn.”

Mertens: “Uitstekende voorbereiding op Australian Open”

Op de Australian Open ontmoet Mertens in de eerste ronde de 18-jarige Canadese Leylah Fernandez (WTA 89), in 2019 de winnares van Roland Garros voor junioren. “Deze titel is een mooie stimulans en geeft me veel vertrouwen”, aldus Mertens. “Bovendien had ik geen last aan mijn schouder. In Abu Dhabi kon ik niet spelen, maar hier was alles in orde. Dat is een goed teken. Ik ken Fernandez niet goed, ik heb nog nooit tegen haar gespeeld. Al weet ik wel dat ze iemand is van wie er veel verwacht wordt. Ze is linkshandig, maar het stoort me niet te spelen tegen linkshandigen.”

Mertens neemt voor de vierde keer deel aan de Australian Open. In 2018 was ze halvefinaliste in Melbourne, vorig jaar bereikte ze de achtste finales. Nu wil Mertens opnieuw minstens de tweede week halen. “Deze week was een uitstekende voorbereiding. Nu begint een ander toernooi. Het voordeel is dat we op dezelfde plek en dezelfde ondergrond spelen. Maar we beginnen opnieuw van nul. Een grandslamtoernooi winnen? Andere speelsters van wie dat niet verwacht werd, hebben dat gedaan. Alles is mogelijk in het vrouwentennis. Maar je moet zeven wedstrijden winnen. Daar denk ik nog niet aan, maar ik ga alles geven.”

Meer over Elise Mertens