© Gerrit Schuermans

Schooldirecteur is opnieuw knelpuntberoep: “Maar het blijft de mooiste job van de wereld”

Sint-Truiden -

De functie van schooldirecteur duikt opnieuw op in het knelpuntberoepenlijstje dat de VDAB afgelopen donderdag presenteerde. De coronacrisis maakt het er niet makkelijker op, maar volgens Elke Martens, relatiebeheerder Secundair Onderwijs aan Hogeschool PXL, is er meer aan de hand. Vier Limburgse schooldirecteurs getuigen.

Gerrit Schuermans

Of de coronacrisis er niet voor iets tussenzit dat schooldirecteur weer een knelpuntberoep is? “Lang wachten op draaiboeken van de overheid, quarantainemaatregelen toepassen, afwezige leraren opvangen, ongeruste ouders sussen, het online lesgebeuren organiseren... Het lijkt een hondenstiel. Maar er is meer aan de hand”, zegt Elke Martens, relatiebeheerder Secundair Onderwijs aan Hogeschool PXL op de Dag van de Schooldirecteur.

“De functie omvat zo veel taken omvat dat het onmogelijk geworden is om dit door één persoon uit te voeren”, zegt Martens. “En vaak is er maar één directeur, ongeacht het aantal personeelsleden. Die staat niet alleen in voor de kwaliteit van onderwijs, maar moet ook alle brandjes blussen. Het alarm gaat af in het weekend, de verwarming valt uit, er is een inbraak of vandalisme, bij de schorsing van leerling, ouder die om verantwoording vraagt, conflict tussen leraren oplossen… En nu dus ook nog de coronamaatregelen.”

“365 dagen directeur”

“Je bent 365 dagen per jaar directeur, het loopt door van ’s morgens tot ’s avonds”, zegt directeur Ninie Coemans (41) van GO! Atheneum in Sint-Truiden. “Dat maakt het moeilijk om je grenzen te bewaken tussen werk en gezin. Een bijkomende uitdaging als directeur is het blijven motiveren van gemotiveerde leraren. Onze leraren werken écht hard en je kan ze duizend complimenten geven, maar op de lange termijn blijft het een vlakke loopbaan. Maar kijk, ik koos deze job niet voor het plaatje van directeur, maar uit idealisme en sociaal engagement voor de samenleving. Je bent een soort sociaal werker. Ik vind het belangrijk dat leerlingen goed opgeleid worden en de school als een veilige haven kunnen beleven”

“Het ene moment ben je aanwezig bij een overleg van het leerlingenparlement, het andere moment regel je een ambulance voor een leerling”, vult directeur Catharina Peersman (39) van Hasp-O Zepperen in Sint-Truiden aan. “Dat maakt de job afwisselend, maar door dit soort menselijke urgenties kan je vaak je kerntaak niet doen waardoor je daaraan moet verder werken in je ‘vrije tijd’. Op dit moment neemt corona bijzonder veel tijd in beslag. De hele onderwijsvernieuwing en de uitwerking ervan zou echter nu onze corebusiness moeten zijn, maar daar komen we maar weinig aan toe.”

Toekomst

“Je moet inderdaad van alle markten thuis zijn”, knikt directeur Cindy Helaers (45) van de eerste graad van het Sint-Martinusscholen in Herk-de-Stad. “Door de vele crisissituaties in een school heb je daarnaast ook onvoldoende tijd om je pedagogische visie over te dragen naar je teamleden. Ik mis zo’n schakel tussen mij en het team, waardoor de trein vlotter kan rijden. Een job in het onderwijs schrikt jongeren vandaag af, merk ik. Je hebt minder autonomie om te kiezen wanneer je niet wil werken. Ook ’s avonds loopt de job door. Maar dat mag echt niet opwegen tegen het inhoudelijke van de job. Het blijft de mooiste job omdat je zoveel kan betekenen voor kinderen, die onze toekomst zijn.”

“Het zoeken naar de juiste balans tussen werk en gezin blijft de grootste uitdaging”, zegt ook directeur Werner Nevels (45) van het Humaniora Kindsheid Jesu in Hasselt. “De zwaarte ligt hem niet in de taak op zich, maar aan de hoeveelheid van taken en de beperkte tijd en middelen die je ervoor hebt. Toch kan ik alleen maar getuigen dat een job in het onderwijs fantastisch is. We mochten dit jaar nog een aantal nieuwe leerkrachten verwelkomen die uit andere sectoren komen en allemaal vertellen ze dat ze heel blij zijn met de keuze. Naast vakman ben je ook coach en dat moet je in je hebben zitten. En als dat is, dan heb je de job van je leven.”

https://www.pxl.be/Pub/Departementen/PXL-Education.html


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio