© Dirk Ottenburgs

Limburgs Landschap: De koning van de winter

Nieuwerkerken -

Dirk Ottenburghs, medewerker van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, leidt ons rond in de wondere wereld van fauna en flora in de Limburgse natuur.

Dirk Ottenburgs

Momenteel valt hij niet op, onze kleine winterkoning. Hij doorstaat - zo goed als hij kan - de barre winterperiode en probeert dan ook zo weinig mogelijk energie te verspillen. Liedjes zingen en nerveus rondhippen in je tuin zit er voorlopig dan ook niet echt in. Want de kans dat een van onze kleinste vogels sneuvelt tijdens de winter, is heel groot.

Winterkoninkjes leven niet lang. De mannetjes hebben dat aan zichzelf te danken. Ze zijn het slachtoffer van hun hoogmoed en hun hoge libido. Laten we ons even naar het – op komst zijnde – voorjaar verplaatsen. Meneer winterkoning zal dan verschillende nestjes bouwen, soms wel tot tien stuks. Hij zorgt alleen voor de ruwbouw: een mooi gevlochten bolletje met een piepkleine ingang aan – meestal – de onderzijde. Na de bouwwerken is het tijd voor vertier. Onze winterkoning gaat in zijn territorium luid beginnen zingen. En dat kan hij goed. Ik ben nog elke keer verbaasd wat voor volume er uit zo’n klein beestje komt. Met dat liedje lokt hij een vrouwtje. Als die eenmaal opduikt, laat hij al zijn nestjes zien. Als zij het nestje goedkeurt, werkt zij hun nestje verder af en legt ze een heleboel eitjes die ze gaat bebroeden. Want meneer heeft nog werk. Hij gaat op zoek naar nog een wijfje waar hij ook een nestje mee sticht. En nog een, en nog een... Soms tot zelfs vijf of meer verschillende broedsels.

Maar waar meneer winterkoning niet aan gedacht heeft, is dat als die eitjes allemaal uitkomen, hij ook geacht wordt om mee te helpen met het aanvoeren van voedsel. Eerst met zijn eerste liefde, dan met zijn volgende nestje enzovoort... Hij weet op dat moment niet meer waar vliegen en is een hele tijd bezig met het aanslepen van insecten voor zijn kroost. Daardoor gaat hij afgepeigerd de winterperiode in, als hij die al haalt. Daarom is onze winterkoning niet echt ‘de koning van de winter’. Gelukkig heeft hij voor heel wat nakomelingen gezorgd, die zijn taak het volgende voorjaar – met dezelfde ijver en overmoed – netjes overnemen.

https://limburgs-landschap.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio