© elke brack

Wandelcoaching brengt personen met een beperking naar de natuur

Leopoldsburg -

In Leopoldsburg werd een nieuw initiatief opgericht voor personen met een beperking: Wandelcoach.Vlaanderen. Het project werd opgericht om personen met een bijzondere zorgvraag te ondersteunen in het vinden van een waardevolle vrijetijdsbesteding in de natuur. Tijdens wandelsessies worden deze personen meegenomen langs de mooiste paadjes in de Limburgse natuurgebieden, op weg naar zichzelf.

elke brack

De wandelingen van Wandelcoach.Vlaanderen zijn zo ingericht dat ze verwondering oproepen aan de hand van zachte prikkels in een rustgevende, avontuurlijke, zinnenprikkelende en uitdagende setting. Samen met de wandelaars gaat de wandelcoach op pad tussen de wilde paarden, de gallowayrunderen, langs beekjes, naast meren om de mooiste watervogels te spotten, diep in het bos op zoek naar sporen van wild, over het water of door de bomen. Het aanbod is enorm groot en kan precies aangepast worden aan de persoonlijke noden van de cliënten.

Vanuit haar expertise als leerkracht en opvoeder voor kinderen en jongeren in het buitengewoon onderwijs, als wandelcoach en natuurgids in opleiding coacht Elke Brack haar wandelaars in het leren herbronnen in de natuur. Het is vaak zo moeilijk voor personen met een beperking om een vrijetijdsbesteding te vinden die tegemoetkomt aan de voorwaarden die nodig zijn om tot diepe ontspanning te komen. Overprikkeling door de activiteit zelf, de omgeving of de verplichte sociale contacten zijn vaak triggers waardoor hobby's al snel weer aan de kant worden geschoven omdat ze net zorgen voor meer spanning.

Positief effect

Als leerkracht trekt Elke zo veel mogelijk het bos in met haar kinderen. Zo heeft ze zelf ondervonden welke positieve effecten deze kleine wandelingen bij ieder van hen teweeg brachten, ongeacht de problematiek of achtergrond. "Tijdens deze wandelingen merk je dat net deze personen, die zoveel baat hebben bij natuurwandelingen, maar moeilijk de weg naar onze natuurgebieden vinden", klinkt het. Wandelcoach.Vlaanderen wil ook hier graag verandering in brengen en personen met een beperking in contact brengen met deze goedkope, intense en diep ontspannende vrijetijdsbeleving die zo'n positieve resultaten geeft op het mentaal-emotioneel en lichamelijk welzijn.

Op www.wandelcoach.vlaanderen kan u de werking nalezen en vindt u meer achtergrondinformatie. De wandelcoaching wordt vrijwillig aangeboden, al is een vrije bijdrage altijd welkom om deze nieuwe organisatie naar zo veel mogelijk kandidaat-wandelaars te kunnen uitbreiden en kenbaar maken. En nu, het bos in!

https://www.wandelcoach.vlaanderen

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio