©  ROBIANUTRECHT

Vanaf vandaag sneltesten in de woonzorgcentra voor bezoekers

Woonzorgcentra krijgen vanaf maandag sneltesten waarmee ze bezoekers kunnen testen op het coronavirus. De test is niet verplicht en wie weigert, mag de toegang tot het rusthuis niet worden geweigerd.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kondigde vrijdag tijdens een persconferentie aan dat de woonzorgcentra sneltests krijgen. “Woonzorgcentra kunnen daarmee een extra veiligheid inbouwen om het virus buiten te houden”, klonk het bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Concreet wordt de test aangeboden aan bezoekers. Wie positief wordt getest, “krijgt geen toegang krijgt tot het woonzorgcentrum.” Wie negatief test, zal bij het bezoek de geldende preventiemaatregelen nog steeds strikt moeten naleven. Al zijn de testen niet verplicht en daardoor kan de toegang tot het woonzorgcentrum ook niet verboden worden.

Bezoek

De overheid hoop dat met de sneltesten woonzorgcentra minder snel tot de drastische beslissing komen om alle bezoek te verbieden, wanneer er zich in de onmiddellijke regio besmettingen voordoen. “We zien dat er nog steeds woonzorgcentra zijn waar bezoek niet wordt toegelaten, wat niet de bedoeling kan zijn”, betreurde Beke vrijdag. “Wanneer er geen uitbraak is, moet bezoek altijd worden toegelaten.”  (wer, sgg)

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's