©  Hollandse Hoogte / Inge Yspeert Fotografie

Advies Hoge Gezondheidsraad: vitamine D en zink zijn geen wondermiddelen tegen Covid-19

De Hoge Gezondheidsraad publiceerde donderdag een advies over het gebruik van vitamine D en zink in de strijd tegen Covid-19. Sciensano-viroloog Steven Van Gucht lichtte dat advies toe tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. “Geen wondermiddelen tegen Covid-19.”

“De Hoge gezondheidsraad heeft donderdag een interessant advies gepubliceerd in verband met vitamine D, zink en Covid-19. Sinds het begin van de pandemie doen allerlei verhalen de ronde dat bepaalde vitamines bescherming zouden bieden tegen Covid. Daaronder ook vitamine D en zink”, zei Van Gucht. “Vitamine D en zink spelen inderdaad een belangrijke rol in ons afweersysteem, maar het zijn absoluut geen wondermiddelen tegen Covid.”

Hij benadrukte wel dat veel mensen een relatief tekort aan vitamine D hebben. “Dat is zeker het geval voor oudere mensen, mensen met een donkere huid, sommige vegetariërs en zwangere vrouwen. Twee derde van de 65-plussers heeft een tekort aan vitamine D”, zei Van Gucht. “Zinktekorten komen ook voor, maar slechts bij 10 procent van de bevolking.”

Een evenwichtige voeding met voldoende vlees, vis, zuivelproducten en granen kunnen deze tekorten voorkomen, zei de viroloog.

Verband

“Sommige studies tonen een verband aan tussen lage vitamine D-waarden, en soms ook lage zinkwaarden, en een ernstig verloop van Covid-19. Het gaat hier om een associatie. Een oorzakelijk verband werd nog niet aangetoond. Een supplement dat vitamine D, en eventueel ook zink bevat, kan echter wel nuttig zijn ter aanvulling van de voeding en versterking van ons afweersysteem. Zeker voor oudere mensen”, zei hij. “Maar voor de behandeling van Covid hebben ze geen nut.”

Van Gucht waarschuwde dat een overdosis schadelijk kan zijn. “Het heeft geen zin éénmalig een massatoediening te krijgen. Consulteer eerst uw arts, apotheker of diëtist voor u een supplement gebruikt.”  

(sgg)

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's