©  REUTERS

Na dagenlang geruzie: EU publiceert contract met AstraZeneca

De Europese Commissie heeft vrijdag de aankoopovereenkomst die ze met AstraZeneca gesloten heeft voor de levering van het coronavaccin openbaar gemaakt. Voorzitter van de EU-commissie Ursula von der Leyen had vrijdagochtend al aangegeven dat ze dat contract gingen publiceren.

LEES OOK. Strijd om vaccins naar nieuw kookpunt: “Europa wil vermijden dat nog productie verdwijnt richting Engeland”

“Transparantie en verantwoording zijn belangrijk om het vertrouwen van de Europese burgers op te bouwen en hen duidelijk te maken dat ze kunnen vertrouwen op de effectiviteit en de veiligheid van de vaccins die op EU-niveau gekocht worden”, schrijft de Europese Commissie in een persmededeling. Ze hopen ook in de toekomst alle andere contracten te publiceren. CureVac stemde daar bijvoorbeeld ook al mee in.

 

Helemaal openbaar is het contract wel niet, want passages die als gevoelig worden beschouwd, zijn onleesbaar gemaakt. Al is dat toch niet helemaal goed gelukt. Het Duitse blad Der Spiegel achterhaalde dat wie het PDF-document met het programma Acrobat Reader opent, sommige zwartgemaakte passages toch kan lezen. Daarvoor moet aan de linkerkant van het scherm slechts op het icoontje ‘Bookmarks’ worden geklikt. In de Bookmarks zijn de doorhaalde passages wel deels leesbaar. Het leverschema, dat aangeeft hoeveel dosissen AstraZeneca wanneer zou moeten leveren, blijft evenwel niet-raadpleegbaar.

Wel lijkt het contract op pagina 11 aan te geven dat ook de twee Britse fabrieken ingezet kunnen worden voor leveringen aan de EU. Hierover was de voorbije dagen discussie tussen AstraZeneca en Brussel.

Voorziene dosissen

Het contract werd vrijdag gepubliceerd nadat AstraZeneca vorige week vrijdag onverwachts aankondigde dat het de komende tijd maar een kwart van de voorziene dosissen van zijn vaccin kan leveren. De Commissie vroeg het bedrijf daarom om transparantie over de reden van de vertraging. Omdat AstraZeneca zelf niet duidelijk kan of wil zeggen wat er aan de hand is, drong de Commissie erop aan dat de aankoopovereenkomst die vorig jaar gesloten werd openbaar gemaakt zou worden. Zo zou duidelijk moeten worden welke afspraken er precies gemaakt werden.

Het volledige contract kan u hier lezen.  (sgg)

Meer over Coronavaccin