Loper komt uitgeput en bebloed over finish na 100 (!) kilometer, maar mist onwaarschijnlijk wereldrecord op haar na

Arme Jim Walmsley. De 31-jarige ultraloper deed deze week een gooi naar het wereldrecord op de 100 kilometer. De Amerikaan gaf alles wat hij had, en meer, maar strandde uiteindelijk op… 12 seconden.

Vincent Van Genechten

Walmsley is niet de eerste de beste. Hij won de voorbije jaren grote wedstrijden zoals de JFK 50 Mile, Lake Sonoma 50 en Tarawera Ultramarathon, evenals het WK Long Distance Mountain Running. De Amerikaan is ook in het bezit van het officieuze wereldrecord op de 50 mijl (80 kilometer).

En dus vond Walmsley het niet meer dan logisch dat hij een poging zou doen om het officiële wereldrecord op de 100 kilometer te verbreken. Hij zette zijn zinnen op de Hoka One One in Arizona. De Amerikaan liep gemiddeld 3:41 per kilometer en was rond kilometer 95 op weg om het wereldrecord van de Japanner Nao Kazami te verbreken.

Maar een bebloede Walmsley, die de laatste 50 kilometer solo liep, strandde uiteindelijk op een tijd van 6:09:26. Daarmee kwam hij 12 seconden te kort voor het wereldrecord uit 2018.

 
 

De 31-jarige atleet kon zich wel troosten met het feit dat hij het Amerikaanse record verpulverde met bijna twintig minuten. Walmsley had op de finish ook zeventien minuten voor nummer twee Rajpaul Pannu en meer dan een half uur voor nummer drie Kris Brown.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.