Van Moord tot Verdict: Stephan Peigneux krijgt als laatste Belg de doodstraf

Hasselt -

Op 20 maart 1995 start in Tongeren het assisenproces van juwelier Stephan Peigneux. De Ambiorixstad heeft de moord op diens vrouw Brigitte Bex nog lang niet verteerd, zo blijkt.

Luister hier naar deel 3 van ‘De Man met de Gouden Handen’.

De Tongerse goudsmid moet zich in zijn eigen stad verantwoorden voor de moord op zijn echtgenote Brigitte, twee jaar eerder. Hij had haar doodgeslagen met een halter, omdat hij zijn homoseksuele geaardheid niet langer kon verdringen. En passant zou hij ook nog eens 50 miljoen Belgische frank (1,25 miljoen euro) euro aan verzekeringsgeld opstrijken.

BELUISTER OOK. Gijzeling van juweliersvrouw wordt moord: beluister hier aflevering 1 van onze nieuwe podcast

 

In het derde en laatste deel van ‘De Man met de Gouden Handen’, het eerste dossier van onze podcastreeks ‘Van Moord tot Verdict’, vertelt Peigneux’ advocate Ann Van de Steen over de zeer vijandige sfeer tijdens het proces. “Peigneux was een scheldwoord geworden”, zegt ze. “Er was een grote walging van pers en publiek naar Stephan en zijn advocaten toe.”

BELUISTER OOK. Wie is de zwarte adonis aan de zijde van goudsmid Peigneux?

De jury is bijgevolg niet mals voor de juwelier: op de vijfde procesdag veroordelen ze Peigneux tot de dood, als laatste in België. Al wordt de doodstraf niet meer uitgevoerd, maar omgezet in levenslange dwangarbeid. Maar Peigneux is niet van plan om zich daar zomaar bij neer te leggen. Wat hij dan wél onderneemt, hoort u in deel 3 van ‘De Man met de Gouden Handen’. geo

Beluister hier alle afleveringen van onze vorige podcast ‘Wáár is Elke Wevers? Het mysterie uitgespit’

Luister nu gratis naar alledrie de delen van ‘De Man met de Gouden Handen’ in onze app, via hbvl.be/podcast of via Spotify, iTunes, Google Podcasts, Pocket Cast, Podcast Addict, ...

Reageren? Dat kan via podcast@hetbelangvanlimburg.be.

Meer over Van Moord tot Verdict