Motorrijdster stopt ermee wegens overvloed aan seksisme

Tara Gins ging de hele wereld rond met haar verhaal over seksisme in de koers. Maar het probleem manifesteert zich ook daarbuiten, zoals in de motorsportwereld. Vraag dat maar aan Sharni Pinfold.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Ex-renster Tara Gins mag niet beginnen als ploegleidster door pikante foto: “Dubbele standaarden in wereldje waar ik aangerand werd”

Onlangs nog deed racepilote Emma Kimilainen een hallucinant verhaal over hoe het er aan toe kan gaan in de motorsportwereld. De Finse onderhandelde op een bepaald moment met een team uit de Indy Lights-klasse (het opstapje naar de IndyCar). Tijdens de onderhandelingen kreeg ze te horen dat het wel goed zat met het sponsorgeld, dat zou het team wel regelen. De regeling was - zonder dat zij dat wist - dat de sponsor naaktfoto’s wilde ontvangen van de toen 20-jarige Kimilainen.

Kimilainen staat blijkbaar niet alleen met haar ervaringen. Sharni Pinfold kondigde namelijk aan te kappen met racen. De 25-jarige Australische was de seksistische opmerkingen kotsbeu en verbrak haar contract met het Nederlands - Duitse team RT Motorsports by SKM – Kawasaki, dat actief is in de Supersport 300.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Groot verdriet

Pinfold schreef de frustraties van zich af in een lang Instagram-bericht.

“Dit bericht is om te zeggen dat ik beslist heb om te stoppen met race”, aldus de Australische. “Deze beslissing heb ik niet lichtvaardig genomen. Vanaf het begin van mijn carrière heb ik mij voor de volle 100 procent ingezet. Maar mijn vader overleed vlak voordat ik begon met racen. Dit betekende dat ik alles alleen heb moeten doen, zonder begeleiding of steun. Omdat ik geen financiële of persoonlijke ondersteuning had, heb ik mijn carrière moeten opbouwen met pure vastberadenheid en opoffering, waardoor ik afhankelijk werd van andere mensen. Deze aanpak betekende veel vallen en opstaan.”

LEES OOK. Ex-renster Tara Gins: “Hoezo, de ploegleider zegt dat mijn geloofwaardigheid is ondermijnd? Gek dat hij dat nu plots op tafel gooit”

“Mijn carrière als professionele racepilote begon in 2017”, klinkt het. “Ik verhuisde, ver weg van familie. Elke actie en elke beslissing werd genomen ten gunste van het racen. Ik verkocht alles wat ik bezat, boekte een enkele reis naar de andere kant van de wereld en werkte fulltime waarbij elke verdiende cent bedoeld was voor het racen. Ik offerde veel dingen op, mijn geluk, mijn levensstijl, mijn familie, mijn geestelijke gezondheid en mijn lichamelijke gezondheid. Ik had het gevoel dat racen de enige zin in mijn leven was, dus het voelde toen als een kleine prijs om te betalen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar Pinfold kreeg niet terug wat ze had gehoopt in de motorsportwereld.

“Tijdens mijn reis ben ik aan veel uitdagingen blootgesteld, waar ik zelfs met moeite over kan praten. De meeste uitdagingen waarmee ik te maken heb gehad, kwamen voort uit het gebrek aan respect en de vernederende behandeling van vrouwen. Dingen waarvan ik weet dat ik ze nooit zou hebben meegemaakt als ik een man was geweest. Er komt een punt waarop genoeg, genoeg is en ik heb het gevoel dat ik dat punt nu heb bereikt. Ik voel dat ik niet langer wil worden blootgesteld aan dit gedrag of op deze manier wil worden behandeld. Dit maakt me diep verdrietig. Het stemt me droevig om naar de uitdagingen van mijn eigen reis te kijken en te erkennen dat vrouwen die hun leven wijden aan het najagen van hun dromen, hieraan worden blootgesteld en op deze manier worden behandeld. Dit is de belangrijkste factor geweest die heeft bijgedragen tot mijn besluit om afstand te nemen.”

De pilote zegt zichzelf uiteindelijk ook mentaal verloren te hebben in de frustratie, maar dat ze de kracht vond om een vuist te maken. En de moed om te beslissen om te stoppen met race.

“Mijn liefde voor de sport blijft en ik weet niet zeker wat de toekomst voor mij in petto heeft. Ik ben erg trots op wat ik in deze sport heb bereikt en ik vind het jammer dat ik mijn volledige potentieel niet heb kunnen waarmaken. Ik wil iedereen bedanken die me heeft gesteund, me kansen heeft gegeven en de vrienden die ik onderweg heb ontmoet. Mijn wens voor anderen is te weten dat niemand het recht heeft om je onwaardig of ongemakkelijk te laten voelen. Je bent sterker dan je denkt, en je bent tot meer in staat dan je beseft.”