© Het Belang van Limburg

Vaccinologe Corinne Vandermeulen: “Vaccineer jongeren voor hun ouders”

Hasselt -

Voor 93 procent van de Limburgse studenten heeft de coronacrisis een kleine of grote impact op het mentale welzijn. Dat blijkt uit een bevraging bij 2.964 studenten door Het Belang van Limburg en Ipsos België in samenwerking met UHasselt en hogescholen UCLL en PXL. “Jongeren hebben sociale contacten nodig voor hun ontwikkeling.”

Sanne Deferme

60 procent van de studenten geeft aan dat de coronacrisis een grote impact heeft op hun mentale welzijn. Eén op de drie ondervindt een kleine impact. “Dat vind ik een heel hoog cijfer, maar eigenlijk verbaast het mij niet”, zegt Philip Swerts, studentenpsycholoog aan UHasselt. “Ik merk het zelf ook bij de studenten, en vind het dan ook belangrijk dat dit thema hoog op de agenda wordt gezet.”

LEES OOK. Vier op de vijf Limburgse studenten laten zich vaccineren

Universiteit Hasselt zette de afgelopen periode extra in op de ondersteuning van haar studenten. “De klachten waarmee ze naar ons komen, zijn vergelijkbaar met die van voor de coronacrisis: faalangst, concentratiestoornissen … De huidige situatie verscherpt het allemaal nog wat meer”, zegt Swerts. “Maar wat studenten écht nodig hebben, namelijk contact met elkaar en een echt studentenleven, kunnen wij hen niet geven.”

Sociaal contact

Voor jongeren is dat sociale contact immers nóg belangrijker dan voor oudere generaties, benadrukt de psycholoog. “Jongeren hebben het nodig voor hun ontwikkeling. Ze zitten in een fase waarin ze hun identiteit nog volop aan het ontwikkelen zijn.” Professor Corinne Vandermeulen (KU Leuven), vaccinologe en expert jeugdgezondheidszorg, treedt hem daarin bij. “Zoveel jongeren hebben het psychisch moeilijk. Dat is echt iets waar we rekening mee moeten houden”, zegt ze. “Hun veerkracht is wel groot, maar sommige kwetsbare jongeren zullen ook na de crisis de impact hiervan nog blijven voelen.”

Vaccinologe Corinne Vandermeulen (KU Leuven): “Vaccineer jongeren voor hun ouders.” 

Vaccinologe Corinne Vandermeulen (KU Leuven): “Vaccineer jongeren voor hun ouders.” ©  Raymond Lemmens

Vier op de tien van de bevraagde studenten in onze enquête vinden dan ook dat ze enige vorm van voorrang moeten krijgen in de vaccinatiestrategie. Bij de studenten die aangeven een grote impact te voelen, is dat zelfs één op de twee. Al vinden de meesten van hen wel dat bepaalde groepen, zoals rusthuisbewoners en medisch personeel, eerst aan de beurt moeten komen. Ook professor Vandermeulen vindt dat jongeren niet achteraan in het rijtje mogen staan. “Jongeren zouden voor hun ouders gevaccineerd moeten worden”, zegt ze. “Maar niet voor hun grootouders. Dat is een belangrijk verschil. En met de ouders bedoel ik dan vooral de thuiswerkers. Het thuiswerken is misschien niet aangenaam, maar jongeren zitten écht vast. Wij als volwassenen hebben nog ons werk, maar zij kunnen niets doen en niemand ontmoeten.”

Perspectief

“Jongeren hebben vooral ook perspectief nodig”, zegt Swerts. “Nog eens een zomer zonder sociale activiteiten, zou hen heel zwaar vallen. Al zie ik toch dat studenten heel verantwoordelijk met de crisis omgaan. Het onbegrip dat er soms van oudere generaties komt, heeft misschien te maken met het feit dat mensen zich niet meer kunnen verplaatsen in de noden die jonge mensen hebben. Ze zitten in een andere ontwikkelingsfase en worden nu onthouden van een aantal dingen die ze écht nodig hebben, maar waar wij ons moeilijker iets bij kunnen voorstellen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio