©  AFP

Moderna bevestigt: “Vaccin werkt ook tegen varianten van coronavirus”

Het Moderna-vaccin is ook werkzaam tegen de nieuwe varianten van het coronavirus, zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse. Dat meldt het Amerikaanse farmabedrijf. Al lijkt de bescherming tegen de Zuid-Afrikaanse variant wel minder, daarom ontwikkelt het bedrijf een nieuwe versie van het vaccin.

jvh

Uit een studie bij bloedstalen van acht mensen en twee apen die – zoals voorgeschreven – twee dosissen van het vaccin hadden gekregen, blijkt dat wie gevaccineerd is bij besmetting met de Britse variant evenveel antilichamen produceert als bij de originele variant.

Bij besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant daalde het aantal antilichamen – de immuunreactie van het lichaam – wel met een factor van zes. Volgens Moderna produceert het lichaam daarmee wel nog steeds “genoeg antilichamen om beschermd te zijn”.

Moderna werkt desondanks aan een nieuwe versie van hun vaccin. “Om zeker te zijn dat we voorbereid zijn”, zegt dr. Tal Zaks, chief medical officer van het bedrijf, in de New York Times. “Ik weet niet of we die nodig gaan hebben, en ik hoop van niet.”

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's