©  AFP

Russische langlaufer gaat door het lint: eerst slaan, daarna tackelen, tenslotte diskwalificatie

Wie dacht dat langlaufers beheerste atleten waren, mag zijn mening bijstellen. De Rus Aleksandr Bolsjoenov probeerde in volle sprint zijn Finse tegenstander Joni Mäki eerst met zijn stok te slaan en daarna te tacklen. Pas na de finish haalde hij zijn Finse opponent pas echt onderuit.

De relay in het Finse Lahti kende een wel heel bizarre ontknoping. Terwijl de Noren al van hun zege stonden te genieten, zagen zij hoe er om de tweede plaats werd gesprint tussen de Fin Joni Mäki en de Rus Bolsjoenov, notabene de leider in de wereldbekerstand. Bolsjoenov probeerde Mäki langs rechts te passeren maar de Fin liet geen ruimte. Dat zinde de Rus duidelijk niet: eerst probeerde hij Mäki met zijn stok te slaan, daarna zette hij een onvervalste maar mislukte tackle in.

Maar echt bont maakte hij het pas na de finish. Terwijl Mäki stond uit te hijgen, kwam Bolsjoenov in stevig tempo over de finish en verkocht hij zijn Finse uitdager een flinke beuk. Mäki belandde vol in de sneeuw, tot ontzetting van de overige atleten die erop stonden te kijken. Waarna een ziedende Bolsjoenov afdroop.

Rusland werd gediskwalificeerd, hun derde plaats werd overgenomen door… Rusland II.

 (gvdl)

Meer over Wintersporten