©  REUTERS

AstraZeneca levert minder dan helft van vaccindosissen in eerste kwartaal

België zal tijdens het eerste kwartaal niet de contractueel beloofde 1,5 miljoen dosissen krijgen van het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca, maar slechts 650.000. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zaterdagavond gezegd op de Franse openbare omroep RTBF.

Bron: BELGA

LEES OOK. Vaccinproblemen blijven: “Als Pfizer in februari niet levert wat is afgesproken...”

“Er zijn veel onzekerheden en de mensen moeten begrijpen dat de taskforce vaccinatie zijn strategie voortdurend zal moeten herzien. Maar Pfizer en AstraZeneca maken die opdracht extreem moeilijk”, zei de minister.

Vandenbroucke wees erop dat de achterstand bij de leveringen van het AstraZeneca-vaccin naderhand wel ingehaald zal worden, “maar dit is toch uiterst pijnlijk voor het begin van de vaccinatiecampagne”, stelde hij. “Dit is heel slecht nieuws.”

Wat het vaccin van Pfizer-BioNTech betreft, zijn er volgens de minister voor het tweede kwartaal 4,4 miljoen dosissen extra beloofd. En ook in het derde en het vierde kwartaal zouden er extra leveringen komen.

Vandenbroucke wees er nog op volledig afhankelijk te zijn van de farmabedrijven. “Deze onzekerheden maken de organisatie van de vaccinatiecampagne heel moeilijk”, klonk het. “De Europese Commissie heeft hier een belangrijke rol te spelen. Ze moet stevige standpunten innemen tegenover de industrie om op te eisen wat er beloofd werd.”

LEES OOK. Al 23 besmettingen in Achels woonzorgcentrum dat net gevaccineerd was

Meer over Coronavaccin