Herbekijk de persconferentie van het Overlegcomité integraal. 

Perspectief voor kappers, tien dagen quarantaine: dit heeft het Overlegcomité beslist

Brussel -

Tot maandag 1 maart zijn alle toeristische en recreatieve reizen verboden. Wie positief test op corona zal voortaan tien dagen in quarantaine moeten (nu zeven). Kappers mogen op zaterdag 13 februari heropenen als de epidemiologische toestand tegen dan verbeterd is.

Yves Lambrix

Dat hebben vertegenwoordigers van de federale en de deelstaatregeringen vrijdagnamiddag in het Overlegcomité beslist. “De cijfers zijn gestabiliseerd. We hebben daarmee een gunstigere situatie dan de andere landen in Europa”, begon premier Alexander De Croo (Open Vld) de persconferentie na afloop. Tegelijk waarschuwde hij dat virusmutanten die gunstige situatie snel kunnen doen keren. “Daarom moeten we een aantal dammen bouwen.”

1. Bestaande maatregelen naleven

De eerste dam tegen het virus zijn de bestaande maatregelen: het beperken van onze contacten, handhygiëne, het dragen van een mondmasker, telewerk… “We moeten dit volhouden, want het is de beste bescherming tegen een mogelijke derde golf”, aldus de premier.

2. Verbod op snoepreisjes

Van woensdag 27 januari tot maandag 1 maart geldt een verbod op reizen met een recreatief of toeristisch karakter. Daarmee maakt de regering een kruis over buitenlandse vakantieplannen tijdens de krokusvakantie - tijdens de voorbije kerstvakantie pakten nog 160.000 Belgen hun koffers. De politie zal controles houden.

Reizen in eigen land, zoals een weekendje Ardennen, mag wel nog. Ook essentiële reizen blijven toegelaten. Het gaat dan over verplaatsingen naar het buitenland om gezinsredenen (co-ouderschap, begrafenis of huwelijk van een familielid, dringende zorg voor een familielid...), verplaatsingen door jongeren die over de grens studeren of stage lopen, grensarbeid en puur professionele verplaatsingen. Wie in een grensstreek woont, mag voor dagelijkse activiteiten (bakker, slager...) ook de grens oversteken.

“Om de controle op het reisverbod mogelijk te maken, moet iedereen die een essentiële reis maakt een ‘verklaring op eer’ bij zich dragen waarin hij/zij aangeeft dat het om een noodzakelijke verplaatsing naar het buitenland gaat”, verduidelijkt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Die verklaring zal via een website ter beschikking worden gesteld en moet worden gelinkt aan het Passenger Location Form. Documenten en eventueel foto’s kunnen die verklaring kracht bijzetten.

“Laat dit duidelijk zijn: we bouwen geen muur rond ons land”, verduidelijkt De Croo. “Ons land blijft bereikbaar, maar enkel voor essentiële redenen. En ja, ik begrijp dat dit zeer ingrijpend is. Maar als mensen reizen, reist het virus mee.”

3. Tien dagen quarantaine

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) heeft een nieuwe strategie klaar. Die verloopt in ‘drie slagen’: testen, isoleren, vaccineren. “Met die strategie zullen we het virus overwinnen”, zegt hij vastberaden.

- Breed testen: “Wie zich ziek voelt, wie een risico op besmetting liep, bij verontrustende uitbraken in scholen en wijken… we zullen zo breed mogelijk testen zodat we snel op de bal kunnen spelen. Volgende week krijgen ook de private laboratoria de nodige financiering om virusmutanten via de PCR-test te detecteren”, aldus de minister.

- Tien dagen isolatie: net omdat de nieuwe virusmutanten meer en langer besmettelijk zijn, zal iedereen die positief test, voortaan tien dagen in quarantaine moeten in plaats van zeven.

- Vaccinatie-uitrol: de minister zegt dat de vaccinatie een hobbelig parcours zal blijven, omdat we afhangen van de productie en levering van de vaccins. “Donderdagavond waren 163.000 landgenoten gevaccineerd. Zaterdagochtend zal de teller op 183.000 staan. We gaan dus vooruit en we zullen het virus overwinnen”, aldus Vandenbroucke.

Frank Vandenbroucke over de teststrategie: “We gaan breed en veel testen”. 

 

 ©  shutterstock

Perspectief voor kappers

Als de coronacijfers gunstig evolueren mogen de niet-medische contactberoepen (kappers, schoonheids-, massage- en tatoeagesalons…) op 13 februari heropenen. “We zullen op het Overlegcomité van 5 februari de evaluatie doen. Als er een heropening komt, zullen er nog strengere regels gelden dan de voorgaande regels om klanten en professionelen maximaal te kunnen beschermen”, aldus de premier. Voor de horeca en de cultuur- en eventsector zijn er nog geen versoepelingen aangekondigd.

Dit zijn de nieuwe regels voor kappers: “Absurd”

Dit heeft het overlegcomité beslist omtrent contactberoepen. 

Jongeren

Op het einde richtte de eerste minister zich specifiek tot de jongeren. “We beseffen zeer goed dat jullie een bijzondere inspanning leveren, dat jullie het beu zijn. Dat is perfect normaal. Maar als jullie het moeilijk hebben, spreek of chat erover met mekaar. Ik doe dat ook als ik twijfels heb. Waarom? Wel, we hebben jullie nodig. Jullie zijn onze grootste kracht om dit virus te verslaan en ons leven weer op te bouwen. We moeten doorzetten. Dit is de laatste inspanning want het einde is in zicht. En het einde is het begin van de mooiste periode die we in ons leven zullen hebben: we gaan opnieuw kunnen leven, zonder te moeten nadenken.”

Nog dit: naar alle waarschijnlijkheid zal het Overlegcomité ook de beslissing valideren om in Vlaanderen de secundaire scholen al een week voor de krokusvakantie te sluiten en in die week afstandsonderwijs te organiseren.

Meer over Alexander De Croo