©  AP

Bart Swings naar finale massastart op eerste Wereldbeker in Heerenveen, net als Sandrine Tas: “Ik kom van ver”

Bart Swings heeft zich op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden langebaan schaatsen in Heerenveen geplaatst voor de finale van de massastart. Swings eindigde vrijdag in de halve eindstrijd van de minimarathon als zesde.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

De reeks van Swings werd gewonnen door de Nieuw-Zeelander Peter Michael, voor de Amerikaan Quinn en de Deen Schmidt. De beste acht mogen zaterdag tijdens de finale aantreden. Swings is op dit onderdeel Europees kampioen, in 2018 veroverde hij op de massastart olympisch zilver.

Sandrine Tas plaatste zich als achtste voor de eindstrijd. Voor Tas was het de eerste wedstrijd van het seizoen. Zaterdag komt zij ook uit op de 1500 meter. Stien Vanhoutte werd in haar serie elfde. Vanhoutte start zaterdag op de 500 meter. Swings schaatst dan de 1500 meter. Mathias Vosté liep donderdag op training een liesbreuk op en heeft zijn voorolympisch schaatsseizoen moeten beëindigen.

 

 ©  BELGAIMAGE

Comeback

Vooral voor Tas is die finaleplaats een persoonlijke overwinning. De wereldtopper in het skeeleren liep in de herfst van 2019 immers een ernstige enkelblessure op bij aan zware val op training in Inzell en het herstel duurde erg lang.

“Ik wist niet goed wat te verwachten, maar ik ben zeker blij met mijn finaleplaats”, aldus Tas over haar tweede massastartwedstrijd ooit. “Mijn tactiek was me mooi in de groep zetten en zo lang mogelijk volgen. Op bepaald moment ben ik toch een beetje ingesloten geraakt en viel er een groot gat, maar dat heb ik kunnen dichtrijden. Daar ben ik wel trots op, maar het was dus zeker niet de perfect wedstrijd. Die bochten zijn ook zo verschrikkelijk kort bij de massastart. Daar heb ik nog maar weinig op getraind, dus dat was heel moeilijk voor mij.”

“De finale halen, is al een heel mooi resultaat”, zegt Tas. “In de finale mag alles maar moet niks, dus ik heb er zin in. Ik kan alleen maar ‘winnen’. Ik kom dan ook van ver. Nooit gedacht eigenlijk de dag van het ongeval, maar het gaat nu goed.”