©  Guy Puttemans

Geert Molenberghs tevreden over verbod op niet-essentiële reizen

Vanaf 27 januari zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden. Een belangrijke maatregel, zegt Geert Molenberghs. “Het is zoals Zwitserse kaas: verschillende laagjes moeten ervoor zorgen dat we steeds meer bescherming opbouwen.”

Bron: BELGA

Het Overlegcomité besliste vrijdagmiddag om het verbod in te stellen voor niet-essentiële reizen vanaf 27 januari tot 1 maart. Voor reizen om professionele, humanitaire of gezinsredenen komt er wel een uitzondering.

OVERZICHT. Dit zijn de beslissingen van het Overlegcomité

“De eerste week na de kerstvakantie hebben we 100.000 terugkerende reizigers gehad. De tweede week 40.000. Vijf procent daarvan was besmet. Dat is toch al een behoorlijk aantal dat anders vermeden had kunnen worden. Het gaat enkel en alleen om mensen die getest zijn omdat ze teruggekeerd zijn. En we zien ook dat er bij die groep heel wat besmet zijn met de Britse variant”, benadrukte Molenberghs.

Die Britse variant is overigens niet alleen besmettelijker, maar brengt ook een hogere mortaliteit mee, zo blijkt uit een nieuwe studie. “Voor de goede orde: dat moet nog bevestigd worden in vervolgstudies. Maar we houden daar best rekening mee”, zei de biostatisticus nog.

LEES OOK. Johnson: “Britse variant mogelijk ook dodelijker”

Tijdspad

Molenberghs had het ook over het “dubbele tijdspad”: “Aan de ene kant moeten we klaar zijn voor versoepelingen wanneer de curves in de goede richting evolueren, maar als de cijfers in de verkeerde richting gaan, moeten we ook klaarstaan met verscherpte maatregelen.”

Het Overlegcomité zal pas op 5 februari beslissen over een mogelijke heropening van de kappers vanaf 13 februari. “Ook daar zien we een dubbel tijdspad: er is een moment afgesproken, maar er is tegelijkertijd een voorwaarde aan gekoppeld: de cijfers moeten gunstig blijven evolueren”, zo klonk het.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's