Grootste stijging van besmettingen in Limburg: “Wacht niet om je te laten testen”

De stijging van het aantal besmettingen is nog altijd het grootst in Limburg, zo heeft Steven Van Gucht zonet gezegd op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. De viroloog benadrukt het belang van vroeg testen.

Over het algemeen daalt het aantal besmettingen in ons land nog. Maar die daling is niet algemeen. In Brussel en Luxemburg zijn er sterke dalingen, maar in Limburg, West-Vlaanderen en Antwerpen neemt het aantal besmettingen wel toe, met respectievelijk 9, 8 en 3 procent. Onze provincie is daarmee koploper. Deze toenames zijn vooral te wijten aan besmettingen bij kinderen en mensen uit de actieve bevolking, niet de ouderen.

De ziekenhuisopnames stijgt nu weer voor het eerst in een maand. Dat is vooral toe te schrijven aan een opstoot op dinsdag, toen 183 nieuwe mensen werden opgenomen.

Teststrategie

Vroeg testen is volgens Van Gucht cruciaal. Nu trekken mensen met symptomen nog steeds pas na gemiddeld twee dagen naar de huisarts voor een test. Tegen dat ze dan weten dat ze besmet zijn, zijn ze eigenlijk al zes dagen besmettelijk, zegt Van Gucht. “Vergeet ook niet dat je meest besmettelijk bent in de dagen voor de eerste symptomen, en de eerste dagen dat je symptomen hebt.”

“De keuzes die ieder van ons voor zichzelf maakt, maken wel degelijk het verschil voor anderen. Wacht dus niet om je huisarts te contacteren bij het optreden van symptomen die op covid kunnen wijzen, ook al gaat het om milde symptomen”, benadrukt Van Gucht.

Snelheid is “essentieel”, stelt Van Gucht. “Op het ogenblik dat je de eerste symptomen vaststelt, heb je al meerdere mensen kunnen besmetten. Respecteer dus de quarantaine- en isolatieregels, ook na een verblijf in een rode zone. Ook al denk je dat er weinig kans is dat je besmet geraakt bent.”

Vanaf maandag wordt de teststrategie opnieuw aangepast. Wanneer je een hoogrisico-contact hebt gehad, zal je opnieuw getest worden. Mensen die in contact zijn gekomen met een besmette persoon kan zich laten testen op dag 1 en dag 7 van de quarantaine. Er is nu genoeg testcapaciteit om dit te bolwerken. “Iedereen met een hoogrisicocontact of met lichte symptomen raden we aan om zich te laten testen”, aldus Van Gucht.

Woonzorgcentra

Er was ook wat goed nieuws. Zowat 11 procent van de 80-plussers in ons land heeft al een coronavaccin ontvangen. “Het licht aan het einde van de tunnel schijnt steeds meer voor onze woonzorgcentra. Maar we zijn nog niet uit de tunnel”, zegt Van Gucht.

In totaal zijn al bijna 142.000 dosissen vaccin toegediend. “Dat aantal zal nog exponentieel stijgen, zoals het virus eerder deed”, zei Yves Van Laethem. “Ondertussen wachten er ons nog enkele maanden die gunstig zijn voor het virus, en waarin het nog verder kan groeien. Het virus speelt dus een thuiswedstrijd, maar in deze wedstrijd staan onze beste spelers klaar om in te vallen: het vaccin, en de lente.”

Ondertussen is het opdracht om vol te houden, zegt Van Gucht. “Er wachten ons nog enkele maanden die gunstig zijn voor het virus, en waarin het nog verder kan groeien. Het virus speelt dus een thuiswedstrijd, maar in deze wedstrijd staan onze beste spelers klaar om in te vallen: het vaccin, en de lente.”

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's