vrijdag 22 januari 2021 - Sint-Truiden
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Matthieu ving 39 ratten in vier dagen. Jozef Croughs

Plaag

Ratten terroriseren buurt Trudobron: “39 stuks gevangen in vier dagen”

SINT-TRUIDEN

Matthieu Helleputte woont aan de Trudobron in Sint-Truiden. Hij heeft de voorbije vier dagen 39 ratten gevangen rond zijn huis, waar hij kleine dieren opvangt. Ook zijn buren zijn de overlast beu.

 

Er is nochtans een rattenvanger actief in Sint-Truiden. “Maar die mag bij wet geen rattenvergift meer leveren”, aldus Matthieu Helleputte. “Helaas is het vergif dat te verkrijgen is in de handel letterlijk snoepgoed voor ratten.”

Helleputte kaartte op Facebook zijn probleem aan. “Ratten zij er altijd al geweest, alleen verergert het probleem jaar na jaar. Ik vang gewonde huisdieren, klein wild en vogels op en verzorg ze tot ze weer worden vrijgelaten of naar een opvangcentrum kunnen. Van parkieten, kanaries en duiven tot zelfs jonge konijnen en cavia’s, die ratten halen ze gewoon uit de hokken en zelfs volwassen kippen verscheuren ze volledig.” Helleputte ving de afgelopen dagen liefst 39 ratten in vallen. Vergif gebruikt hij liever niet, omdat zijn honden dan gevaar lopen. “En neen, ik laat hier nergens dierenvoeding open en bloot liggen”, zegt Matthieu.

Klachten

Ook zijn buurman Jean-Paul Everaerts is de rattenoverlast beu, maar hij kijkt ook in de richting van Helleputte. “Ik heb al voor een paar honderden euro’s aan vergift gespendeerd, maar er komt geen einde aan. Het is dweilen met de kraan open. Het ongedierte blijft komen. Het staat de mensen vrij om een of meerdere huisdieren te houden in deze druk bewoonde buurt. Maar een dierenopvang hoort hier niet thuis. De ratten lopen over ons terras en verdwijnen als de bliksem door de omheining naar de buurman. Ik heb al een paar klachten wegens overlast ingediend, maar nog altijd zonder gevolg”, zegt Everaerts.

Matthieu Helleputte is zaakvoerder van Animal Rescue Service.Jozef Croughs

Bij de politie en de stad klinkt het dat de wijkagent de rattenvanger wel degelijk heeft ingeschakeld na een klacht. Maar die mag door de nieuwe wetgeving geen rattenvergif meer gebruiken, waardoor het probleem moeilijk onder controle te krijgen is. “Ratten komen dikwijls af op afval en etensresten. De rattenvanger probeert daarin aanbevelingen te doen. Waar de aanbevelingen van de rattenvanger slecht of niet worden opgevolgd, wordt het rattenprobleem vaak niet opgelost. En dan wordt het in uitzonderlijke gevallen zelfs nog ernstiger. In dat geval wordt de wijkagent onmiddellijk betrokken om hierin verder te bemiddelen”, zegt schepen Ingrid Kempeneers (CD&V).

Niet opgeven

Wie zelf vergif gaat kopen, mag niet te snel opgeven. “Het is niet zo dat het vergift geen vat heeft op de ratten”, verzekert Yvan Vossius, zaakvoerder van tuincentrum Staaienhof. “Belangrijk bij het bestrijden van ratten is blijvend vergift aanbieden. Na een paar dagen is het probleem maar deels opgelost. Na enkele weken wordt het territorium door een ander koppel ratten ingenomen en begint de cirkel opnieuw. Een rattenplaag helemaal uitroeien heeft zijn tijd nodig.”

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws