In de Lommelse Soeverein bouwden vrijwilligers van basketbalclub Croonen Lommel alvast het pingponglokaal om tot refter voor medewerkers van het vaccinatiecentrum. 

In de Lommelse Soeverein bouwden vrijwilligers van basketbalclub Croonen Lommel alvast het pingponglokaal om tot refter voor medewerkers van het vaccinatiecentrum. ©  Raymond Lemmens

Wil jij helpen in vaccinatiecentrum? Dan kan je je op dit platform aanmelden

Lommel -

Vanaf donderdagochtend kunnen hulp- en zorgverleners en vrijwilligers die willen helpen in de Limburgse vaccinatiecentra zich registreren op het platform ‘Help Limburg Vaccineren’. In de Lommelse Soeverein helpen vrijwilligers al mee om het pingponglokaal om te bouwen tot refter.

Sanne Deferme

De afgelopen weken hebben al heel wat vrijwilligers en mensen met een medische achtergrond zich in hun gemeente gemeld om te helpen in de vaccinatiecentra. Voor het vaccinatiecentrum op de Minderbroederssite in Sint-Truiden stelden zich al ruim 500 vrijwilligers kandidaat. “En in onze zone hebben zich al 108 verpleegkundigen gemeld”, zegt dokter Luc Hendrix, voorzitter van eerstelijnszone ZOLim en woordvoerder van de Limburgse eerstelijnszones. “Het gevolg was dat elke gemeente zijn eigen databank met vrijwilligers had, en dat het overzicht zoek was. Die databanken zullen nu samengevoegd worden.”

LEES OOK. Stewards, gratis parking en kiss-and-ride aan vaccinatiecentrum Minderbroederssite

Dinsdag maakte Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) al bekend dat ook het Vlaamse platform ‘Help de Helpers’ opnieuw geactiveerd werd voor vrijwilligers om zich aan te melden. “Maar dat platform is voor ons als eerstelijnszones minder goed bereikbaar”, zegt Hendrix. Het Limburgse platform moet ervoor zorgen dat vrijwilligers en medewerkers in hun eigen buurt aan de slag kunnen.

Ook in de zomer

Hoewel er zich al heel wat vrijwilligers gemeld hebben, blijft elke helpende hand meer dan welkom. “We hebben hen immers niet alleen nu, maar voor een langere periode nodig”, zegt Hendrix. Vrijwilligers zullen vanaf half februari gecontacteerd worden. “We zullen hen dan uitnodigen voor de opleidingen die in de tweede helft van februari plaatsvinden”, zegt Hendrix. Voor de vaccinatiecentra zijn verschillende profielen nodig. “Om alles in goede banen te leiden en de centra voldoende te bemannen, is er nood aan medisch personeel zoals verpleegkundigen, artsen, apothekers, kinesitherapeuten, tandartsen …”, zegt dokter Kaat Ieven, voorzitster van eerstelijnszone Kemp en Duin. “Daarnaast hebben we ook mensen nodig met administratieve en logistieke kwaliteiten voor taken zoals de registratie van inwoners en het voorraadbeheer.”

LEES OOK. Muren uitgebroken en proefopstelling getest in Peers vaccinatiecentrum

Pingponglokaal wordt refter

In de Lommelse Soeverein bouwden vrijwilligers van basketbalclub Croonen Lommel alvast het pingponglokaal om tot refter voor medewerkers van het vaccinatiecentrum. In normale tijden baat de club de cafetaria van de Soeverein uit. De refter zal zeker tot augustus zeven dagen op zeven van 7 tot 22 uur bemand moeten worden. “Dokters, verpleging en veiligheidsmensen kunnen daar tussendoor iets komen drinken of eten”, legt Jos Maes, penningmeester van de club, uit. “Het zal een hele uitdaging zijn om genoeg volk bij elkaar te krijgen, maar binnen de club voel ik veel enthousiasme. Het precieze plan van aanpak zal de komende weken verder vorm krijgen.”

Wie wil helpen in de Limburgse vaccinatiecentra, kan zich vanaf donderdag 21 januari aanmelden via helplimburgvaccineren.be
 

 ©  Jeffrey Roos


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio