©  BELGA

WK-selectie met één kleine verrassing: Thibau Nys maakt geen deel uit van selectie beloften

Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft vanmiddag zijn selectie voor het WK veldrijden bekendgemaakt. Eentje met weinig verrassingen. Lotte Kopecky, het nummer twee van het BK bij de vrouwen, heeft besloten niet deel te nemen aan de titelstrijd in Oostende (30 en 31 januari). In de beloften-selectie is geen plaats voor Thibau Nys en dat is wel, een kleine, verrassing.

Een volledige selectie kon Sven Vanthourenhout nog niet vrijgeven bij de mannen-elite. Aangezien het nog niet zeker is of Wout van Aert de wereldbeker wint, is het ook nog even afwachten of er straks acht of negen Belgen aan de start staan. Van Aert leidt de wereldbeker maar als Mathieu van der Poel zondag in Overijse wint, dan moet Van Aert minstens tweede eindigen om de wereldbeker en het bijhorend WK-ticket op zak te steken. “Waarom Merlier? Omdat die er meestal toch staat op de momenten als het moet”, aldus de bondscoach. “Jens Adams heeft nog maar drie crossen gereden sinds zijn terugkeer uit ziekte, dat is net iets te weinig.”

Dat geldt ook voor Thibau Nys. “Het was dit seizoen inderdaad allemaal iets te weinig bij Thibau”, klonk het uit de mond van de bondscoach. Dat de zoon van meervoudig wereldkampioen Sven Nys momenteel ook niet over al zijn lichamelijke mogelijkheden beschikt, zal ongetwijfeld ook een rol hebben gespeeld. Met Emiel Verstrynge heeft er zich wel een eerstejaars in de selectie weten te fietsen.

Bij de vrouwen tenslotte geen Lotte Kopecky. De Antwerpse wil zich focussen op de voorbereiding van haar wegseizoen en een WK veldrijden past niet perfect in dat plaatje.

DE SELECTIES

Heren Elite: Toon Aerts, Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Daan Soete, Laurens Sweeck, Wout van Aert, Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch. Wint Wout van Aert de wereldbeker, dan wordt Tim Merlier de negende renner.

Reserves te kiezen uit (in alfabetische volgorde): Jens Adams, Tom Meeusen en Diether Sweeck.

Dames Elite: Sanne Cant, Alicia Franck, Loes Sels, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot, Karen Verhestraeten en Suzanne Verhoeven.

Reserve: Joyce Vanderbeken.

Heren U23: Anton Ferdinande, Timo Kielich, Toon Vandebosch, Niels Vandeputte, Emiel Verstrynge en Joran Wyseure.

Reserves te kiezen uit (in alfabetische volgorde): Yentl Bekaert, Jelle Camps en Thibau Nys

Dames U23: Julie Brouwers, Kiona Crabbé, Julie De Wilde, Jinse Peeters, Marte Truyen en Tessa Zwanepoel.

 (gvdl)