©  JEFFREY GAENS

KBVB meldt: “Er kon zaterdag in alle veiligheid gevoetbald worden”

Het Professional Referee Department van de KBVB heeft gecommuniceerd over de beslissingen van de scheidsrechters om de drie wedstrijden op een gedeeltelijk besneeuwd speelveld in de stadions van KV Oostende, Mouscron en Charleroi zaterdag te laten spelen. “Wij steunen de beslissingen van onze refs en merken op dat in topcompetities in heel Europa veel wedstrijden in vergelijkbare (of slechtere) omstandigheden werden gespeeld”, zo luidt het.

Arno Schepers

Het volledige communiqué luidt als volgt:

Gisteren werden drie wedstrijden gespeeld op een gedeeltelijk besneeuwd speelveld in de stadions van KV Oostende, R. Excel Mouscron en Sporting du Pays de Charleroi.

Scheidsrechters op alle voetbalniveaus zijn ervaren in het nemen van beslissingen over het al dan niet starten (of voortzetten) van een wedstrijd vanwege het weer en/of de toestand van het speelveld.

Dit geldt vooral tijdens de wintermaanden, wanneer de weersomstandigheden moeilijk kunnen zijn, bijv. bij harde wind, zware regen, sneeuw, vriestemperaturen…

De prioriteit van elke scheidsrechter bij het beslissen of een wedstrijd al dan niet gespeeld kan worden (of worden voortgezet) is de veiligheid van de spelers.

Als er een veiligheidsrisico is, worden geen andere factoren in overweging genomen en wordt de wedstrijd niet gespeeld/voortgezet, ongeacht de impact die dit kan hebben op toeschouwers, media (TV), wedstrijdschema’s...

Als er geen veiligheidsrisico voor de spelers is, zal de scheidsrechter een aantal spelgerelateerde factoren in overweging nemen bij het beslissen of een wedstrijd moet beginnen of kan doorgaan.

De belangrijkste factoren zijn:

- Kan de bal vrij over het oppervlak bewegen?

- Zijn de lijnen zichtbaar?

- Kunnen de assistent-scheidsrechters over het veld kijken (om buitenspel te beoordelen)?

- Hebben de doelverdedigers voldoende zicht?

De scheidsrechter houdt geen rekening met wedstrijdplanning... behalve mogelijk in internationale competities (bijvoorbeeld: UEFA Champions League) waar het herschikken van wedstrijden problematisch kan zijn.

De scheidsrechters in de wedstrijden van gisteren hadden de veiligheid van de spelers voorop en volgden de juiste procedures om te bepalen dat, hoewel de omstandigheden moeilijk waren, het veilig was voor beide teams om te spelen.

Het Professional Refereeing Department steunt hun beslissingen en merkt op dat in topcompetities in heel Europa veel wedstrijden in vergelijkbare (of slechtere) omstandigheden werden gespeeld.