©  BELGA

Kimmer Coppejans haalt voor het eerst de Australian Open, ook Greet Minnen op de hoofdtabel

Kimmer Coppejans (ATP 175) heeft zich voor het eerst gekwalificeerd voor de hoofdtabel van de Australian Open. In de derde en laatste kwalificatieronde versloeg hij woensdag in de Qatarese hoofdstad Doha de Bosniër Damir Dzumhur (ATP 118), het zevende reekshoofd.

Maarten DelvauxBron: BELGA

Coppejans klaarde de klus in minder dan een uur met 6-2 en 6-0. De 26-jarige West-Vlaming wordt de tweede Belgische man op de hoofdtabel. David Goffin (ATP 16) is automatisch geplaatst voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar, dat op 8 februari begint. Vanwege de coronacrisis werd de start van de ‘happy slam’ met drie weken uitgesteld. De kwalificaties voor de Australian Open vinden in Doha (mannen) en Dubai (vrouwen) plaats. Kimmer Coppejans staat in Melbourne voor zijn derde deelname aan een grandslam. In 2015 en 2019 werd hij op Roland Garros uitgeschakeld in de eerste ronde.

"Ik ben heel tevreden!", reageerde de 26-jarige Oostendenaar. "Ik zal eindelijk de echte Australian Open kunnen spelen. Dzumhur had mij in oktober nog verslagen (op een Challenger in Barcelona, red) en ik had een goed plan dat ik tot in de perfectie heb uitgevoerd. Ik wist dat ik hem ver achter zijn lijn moest houden want hij kan heel handig zijn wanneer hij in het veld en naar het net kan komen. Hij maakte het zichzelf trouwens niet gemakkelijker door heel de tijd tegen de lijnrechters en scheidsrechter te klagen. 6-2 en 6-0, dat is een score die er staat, dat klopt. Het was de perfecte wedstrijd."

"Voor een tennisspeler is deelnemen aan een grandslam alles", vervolgde Coppejans. "Het is de reden waarom ik elke dag zoveel investeer. En ik ga er voluit van profiteren. In de winter kende ik een uitstekende voorbereiding. Ik had het gevoel dat ik een kaap heb gerond. De trainingen verliepen heel goed en dat gaf mij veel vertrouwen. Ik heb vandaag echt het gevoel dat ik het niveau van een speler uit de top 100 haal."

Ook Greet Minnen mag naar Melbourne

Bij de vrouwen heeft Greet Minnen (WTA 110) zich geplaatst voor de hoofdtabel van de Australian Open. In de derde en laatste kwalificatieronde versloeg ze in Dubai de Amerikaanse Varvara Lepchenko (WTA 181) in drie sets.

Minnen, het derde reekshoofd, haalde het met 6-2, 3-6 en 6-4 na twee uur en achttien minuten tennis. Voor de 23-jarige Minnen is het de tweede keer dat ze op de hoofdtabel van de Australian Open staat. Vorig jaar debuteerde ze in Melbourne en haalde meteen de tweede ronde. Ze mag samen met haar verloofde Alison Van Uytvanck (WTA 64) afzakken naar Australië. Ook Elise Mertens (WTA 20) en Kirsten Flipkens (WTA 86) zijn rechtstreeks geplaatst voor de Australian Open, die op 8 februari begint. De start van het eerste grandslamtoernooi van het seizoen werd met drie weken uitgesteld door de coronacrisis.

Geen succes voor Zanevska en Bonaventure

Maryna Zanevska (WTA 252) en Ysaline Bonaventure (WTA 122) zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de hoofdtabel van de Australian Open. Zanevska verloor woensdag in Dubai in de derde en laatste kwalificatieronde van de Canadese Rebecca Marino (WTA 312). Na een uur en 47 minuten stond de 6-4, 7-6 (11/9) eindscore op het bord. De 27-jarige Zanevska hoopte op een derde deelname aan de Australian Open. In 2016 en 2017 ging de tennisster met Oekraïense roots er in de eerste ronde uit.

Bonaventure verloor in de laatste kwalificatieronde van de Russische Valeria Savinykh (WTA 225) in twee sets. Bonaventure ging met 6-4 en 7-5 onderuit na ruim anderhalf uur wedstrijd. De 26-jarige Bonaventure mikte op een tweede deelname aan de Australian Open. In 2019 debuteerde de Luikse in Melbourne. De Amerikaanse Sachia Vickery was toen iets sterker in de eerste ronde.

Meer over Australian Open