Leentje Jorissen (22) uit Sint-Truiden maakt naam als influencer op Instagram

Sint-Truiden -

Meisjesdromen gaan met hun tijd mee. Het tienermeisje dat zich in de jaren 90 nog tot Spice Girl wou ontpoppen, droomt vandaag van een leven als influencer op Instagram. Leentje Jorissen uit Sint-Truiden beleeft die meisjesdroom en past haar Hogeschool PXL studies Marketing dagelijks toe op de werkelijkheid. Als influencer met zo’n 13.380 volgers op Instagram wordt ze ingehuurd door merken zoals Havana Club, APM Monaco en Ideal of sweden.

Gerrit Schuermans

Influencer is tegenwoordig een hip begrip. Maar wat doet zo’n influencer nu precies? “In principe is een influencer een persoon die anderen beïnvloedt in hun of haar koopgedrag”, vertelt Leentje. “De naam verraadt het eigenlijk al hé. Maar die invloed hebben we niet zomaar. Die is gebaseerd op autoriteit, kennis en vooral door de band met onze volgers. Van micro-influencers zoals mezelf tot wereldberoemde popsterren. Influencers heb je dus in alle vormen en maten. Zo’n 84 procent van de marketeers maakt trouwens gebruik van influencer marketing. Via social media en in 2018 werd er wereldwijd 266 miljard dollar aan besteed. Dit zal de komende jaren alleen maar blijven toenemen. Zo werd er in 2020 maar liefst 375 miljard dollar aan uitgegeven.”

Doordat ze steeds meer volgers kreeg op Instagram, is Leentje een beetje vanzelf in het influencen gerold. “Ik doe hier en daar wat modellenwerk en in 2017 heb ik meegedaan met Miss België, waardoor ik ook meer volgers heb gekregen op Instagram. Vervolgens ben ik in 2018 het gezicht geworden voor de modewinkel BOBO Tremelo. Ook daardoor kreeg ik stilaan wat volgers bij.”

Vuistregels

Hoeveel tijd ze in haar influencers-leven steekt, hangt van dag tot dag af. “Op een tweetal - best drukke - dagen maak ik mijn foto’s en bewerk ik ze verder om te posten”, legt Leentje uit. “Maar eens de foto’s gemaakt, moet ik ze gewoon de dag zelf nog posten. Daar kruipt dan niet zoveel tijd in.” Wat volgens de Truiense dan de drie belangrijkste vuistregels voor een influencer zijn? “Je moet authenticiteit uitstralen, uniek zijn. Dat doe je best door een eigen topic uit te kiezen dat bij jou past en daarover te posten. Als je een topic kiest waar nog niet veel mensen over posten, heb je meer kans op succes, omdat dit nog niet verzadigd is. De volgers zullen dan meer aandacht aan jou besteden. En uiteraard regelmatig iets posten, zodat je jouw volgers constant bezighoudt.”

Leentje studeert ondertussen ook nog. “Het is zeker en vast te combineren met mijn studies. Als ik in het weekend een momentje vrij heb, probeer ik de foto’s te maken voor de hele week”, zegt Leentje. “Op die manier kan ik tijdens de week studeren. Goed inplannen is dus belangrijk. Maar om er nu mijn beroep van te maken… Het is leuk om te doen en ik verdien al eens een centje bij. De vergoeding is altijd anders, met elk merk is er een andere overeenkomst. Meestal krijg ik in plaats voor een post op Instagram de producten als vergoeding. Maar het is ook al eens voorgevallen dat ik voor een opdracht betaald werd.”

https://www.pxl.be/marketing


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio