©  JEFFREY GAENS

Jan Verheyen opgelicht in Spanje: “Het ging om een getal met zes cijfers”

Vanochtend vertelde regisseur Jan Verheyen aan Sven Ornelis en Anke Buckinx op Joe dat hij in Spanje opgelicht werd bij het kopen van een bouwgrond. “Later bleek dat de eigenaar en de makelaar onder één hoedje speelden”.

Beeld je in: een bedrag van 6 cijfers uitgeven aan een bouwgrond van 11 hectare waar plots niet meer op gebouwd mag worden. Dat is wat regisseur Jan Verheyen jaren geleden overkwam toen hij samen met zijn vrouw Lien in Spanje op huwelijksreis was.

“We zijn getrouwd in een geweldige regio en we besloten tijdens onze huwelijksreis er op zoek te gaan naar een huis. We huurden in de populaire driehoek Malaga - Sevilla - Granada een villa en elke ochtend vertrokken we om huizen te gaan bezoeken. Maar Lien is nogal kieskeurig, niets was goed genoeg. En dus stelde de makelaar voor om naar bouwgronden te kijken”, zegt Verheyen. Zo gezegd zo gedaan. Niet veel later waren Jan en Lien de gelukkige eigenaars van een grond van 11 hectare groot.

“Stomme Belg”

“Maar een maand later deed die architect wat raar en hij raadde ons aan om toch nog eens goed na te checken of alles wel in orde was. Wat bleek: in heel die provincie was er een totale bouwstop afgekondigd en dus ook voor ons stuk grond. Die eigenaar en de makelaar hebben blijkbaar onder één hoedje gespeeld om de grond aan een stomme Belg te verkopen.”

De grond doorverkopen lijkt ook niet zo evident: “Intussen mag je er wel op bouwen, maar enkel als het een functionerende boerderij wordt. Maar dat gaat niet want het is echt een woest stuk grond en boeren hebben het nu al moeilijk genoeg met steun van Europa.” Op de vraag van Anke over de prijs bleef Jan Verheyen vaag, maar hij gaf wel toe dat het “om een getal met 6 cijfers” ging.

(lto)

Meer over Jan Verheyen