Zo smaakt je dagelijks kopje koffie (nog) beter

Bron: ScienceDirect

Goed nieuws voor wie zijn dagen graag met een kopje koffie begint. Een nieuwe studie, gepubliceerd op de website ScienceDirect, onthult in welke omstandigheden koffie het beste smaakt en hoe je daar zelf kan voor zorgen.

Eind vorig jaar gingen onderzoekers van drie verschillende universiteiten in Colombia, Ecuador en Noorwegen na of de omstandigheden waarin je koffie drinkt een invloed kunnen hebben op de smaakervaring. Het antwoord klonk unaniem ‘ja’.

Zo zouden mensen, die hun kopje koffiedrinken in een luide omgeving, minder geprikkeld worden door de zintuiglijke kenmerken van de drank. Simpeler gezegd: drink je koffie in een lawaaierige omgeving dan zal de warme drank je minder goed bevallen.

Lawaai

Om tot die conclusie te komen, lieten de wetenschappers 400 mannen en vrouwen genieten van een kop koffie terwijl ze een koptelefoon droegen. Ze kregen allerlei achtergrondgeluiden te horen, die je ook zou waarnemen bij een bezoek aan een drukke horecazaak. En dan werd er gespeeld met het volume. Bij de eerste tas koffie werd het geluid afgespeeld aan een hoog volume: ongeveer 85 dB(A), een afgeleide van decibel, de eenheid waarin de sterkte van het geluid wordt uitgedrukt. Bij de tweede kop koffie werd het volume teruggeschroefd tot 65 dB(A).

Aan de samenstelling van het drankje werd niets veranderd maar toch dachten heel wat deelnemers dat ze twee verschillende soorten koffie voorgeschoteld kregen. De tweede kop smaakte volgens het panel veel beter waardoor gedacht werd dat het om een duurdere soort koffiebonen ging. Maar niets was minder waar. “Als onze hersenen meer prikkels te verwerken krijgen, in dit geval lawaai, dan zijn ze minder gevoelig voor andere stimuli”, aldus de onderzoekers van de studie.

(lla)

Niet te missen