Het is bewezen dat je grijs haar kan krijgen van stress

Wetenschappers zeggen dat ze mogelijk hebben ontdekt waarom stress ervoor zorgt dat je wit of grijs wordt. Dat is een belangrijke vooruitgang in hun onderzoek, want zo zouden ze ook een manier kunnen vinden om grijs worden te stoppen. En dat zorgt er dan weer voor dat mensen hun haar niet meer hoeven te kleuren.

In experimenten met muizen raakten stamcellen die de huid- en haarkleur beheersen beschadigd na intense stress. Bij een toevallige vondst werden muizen met een donkere vacht binnen enkele weken volledig wit.

Stress speelt belangrijke rol

Mannen en vrouwen kunnen vanaf hun dertigste grijs worden. Hoewel het vooral te maken heeft met het natuurlijke verouderingsproces en de genen, kan stress ook een belangrijke rol spelen.

“We weten nu zeker dat stress verantwoordelijk is voor deze specifieke verandering van je huid en haar, en hoe het werkt”, zegt professor Ya-Cieh Hsu, onderzoeksauteur van de Harvard University. “Na slechts een paar dagen waren alle pigmentregenererende stamcellen verloren. Als ze eenmaal verdwenen zijn, kun je pigment niet meer regenereren en is de schade permanent.”

Minder snel grijs haar?

In een ander experiment ontdekten de onderzoekers dat ze de veranderingen konden blokkeren door de muizen een antihypertensivum te geven, dat hoge bloeddruk behandelt.

En door de genen van muizen met pijn te vergelijken met andere muizen, konden ze het eiwit identificeren dat betrokken is bij het veroorzaken van schade aan stamcellen door stress.

Dat laat de deur open voor wetenschappers om het begin van grijs haar te vertragen met medicijnen. “Maar deze bevindingen zijn geen genezing of behandeling voor grijs haar. Het is het begin van nog veel nieuwe onderzoeken om uiteindelijk tot een medicijn of behandeling te komen”, verduidelijkte professor Hsu wel.
Aangeboden door Het Nieuwsblad kortingscodes:
De beste Farmaline korting vind je op Het Nieuwsblad Kortingscodes >>Niet te missen