©  put

België voert inreisverbod van en naar Verenigd Koninkrijk in

Een mutatie van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk baart de hele wereld zorgen. Na Nederland legt nu ook ons land het vlieg- en treinverkeer van en naar het VK stil. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) aangekondigd in ‘De Zevende Dag’ op Eén.

Nele Achten

LEES OOK. Mutatie van coronavirus in Verenigd Koninkrijk baart wereld zorgen

Tot 70 procent besmettelijker is de nieuwe variant van het coronavirus die het Verenigd Koninkrijk in zijn ban houdt. Nederland kondigde al een verbod op vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk af dat inging op zondagochtend om 6 uur en zeker tot 1 januari zal gelden. Ook de Britse premier Boris Johnson nam maatregelen: 16 miljoen Britten gaan weer in strenge lockdown.

LEES OOK. 16 miljoen Britten in lockdown: waarom Boris Johnson toch doet wat “onmenselijk” is

Nu neemt ook ons land maatregelen. Vanaf zondagavond middernacht zal er niet meer gereisd kunnen worden tussen België en het Verenigd Koninkrijk via de lucht of met de trein. Het inreisverbod voor wie uit het Verenigd Koninkrijk komt, is een voorzorgsmaatregel, zegt De Croo. De maatregel zal zeker 24 uur gelden omdat er nog wetenschappelijk overleg over de nieuwe variant wordt gevoerd. “We hebben nog geen sluitend antwoord”, zei De Croo.

Voor reizigers die uit het VK komen - sowieso al een rode zone - zal nauwer toegezien worden om de naleving van de quarantainemaatregelen. “Wie aankomt, zullen we heel duidelijke informatie geven over wat van hen verwacht wordt”, zei De Croo.

LEES OOK. Nederland verbiedt vliegverkeer vanuit Verenigd Koninkrijk

Zondagmiddag besloot ook Italië het vliegverkeer met het Verenigd Koninkrijk stil te leggen. “Als overheid hebben we de plicht om Italianen te beschermen”, aldus Di Maio. “Onze prioriteit is het beschermen van Italië en onze landgenoten.” Ook Duitsland overweegt “ernstig” een opschorting van de vluchten. Tussen Parijs en Londen zullen voorlopig wel gewoon Eurostar-treinen blijven rijden.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's