©  EPA-EFE

Italië legt strenge lockdown op voor feestdagen: “Het virus laat zich niet verslaan”

De Italiaanse regering heeft vrijdag een strenge lockdown opgelegd voor de komende feestdagen. Tussen 24 december en 6 januari geldt ‘code rood’. De nieuwe beperkingen zijn nodig om coronabesmettingen te vermijden en een derde golf te voorkomen, aldus de regering in Rome.

Bron: BELGA

Op werkdagen zullen de regels iets minder streng zijn, zoals ze normaal gelden bij code oranje. Dan mag iedereen vrij binnen de stad bewegen en mogen winkels open blijven. Wie in een kleinere steden woont, mag binnen een straal van 30 kilometer reizen.

Op en rond de feestdagen blijven veel winkels, bars en restaurants gesloten. De horeca is verder alleen open voor afhaalmaaltijden. De avondklok blijft van kracht van 22 tot 5 uur, en wordt niet vervroegd naar 20 uur, zoals was geopperd. Thuis mag je maximaal twee bezoekers uitnodigen, met uitzondering van kinderen.

Hulppakket

De premier beloofde bovendien een economisch hulppakket van 645 miljoen euro voor bars en restaurants die door verplichte sluitingen worden getroffen. “Het virus blijft overal circuleren. Het wordt af en toe getemd, maar laat zich niet verslaan”, aldus Conte.

Italië is een van de landen die het zwaarst getroffen zijn door de pandemie. Het virus maakte er bijna 68.000 dodelijke slachtoffers, meer dan in elk ander Europees land.

Meer over Italië