zaterdag 19 december 2020 - Limburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Begin deze week telde het ZOL in Genk nog 19 Covid-patiënten, gisteren liep dat aantal op tot 28. ZOL

Coronabesmettingen

Na besmettingen stijgen nu ook ziekenhuisopnames in Limburg

Hasselt

Na de besmettingen stijgen nu ook de ziekenhuisopnames opnieuw in Limburg. Begin deze week telde het ZOL in Genk nog 19 Covid-patiënten, gisteren liep dat aantal op tot 28. “We zitten op een kantelpunt. Elke kleine inspanning maakt nu een verschil”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

De besmettingscijfers in Limburg blijven in stijgende lijn gaan en dat al voor de vijfde dag op rij. Afgelopen week liepen in onze provincie 1.121 mensen een coronabesmetting op. Dat zijn er gemiddeld 160 per dag, een toename van 11 procent ten opzichte van vorige week. Genk telt momenteel het hoogste aantal besmettingen: 187 op twee weken tijd. Ook circuleert het virus nog volop in Hasselt (153 besmettingen op twee weken), Lommel (131), Maasmechelen (126) en Beringen (95). In verhouding met het inwonersaantal worden Bocholt en Kortessem momenteel het hardst getroffen, al zijn de hoge cijfers in die gemeenten voornamelijk gelinkt aan uitbraken in woonzorgcentra. Toch doen een aantal Limburgse gemeenten het momenteel opvallend goed. Zo telt Nieuwerkerken nog amper twee besmettingen op twee weken tijd. Ook in Voeren is er met zes besmettingen op twee weken nog maar weinig viruscirculatie. Limburg is momenteel zeker niet de slechtste leerling van Vlaanderen. In Antwerpen stijgt het aantal besmettingen met liefst 26 procent op een week tijd, in Oost-Vlaanderen is er een toename met 23 procent. Over het hele land raken er nu dagelijks nog altijd 2.518,9 mensen besmet met het virus. We drijven daarmee steeds verder weg van de veilige haven van 800 besmettingen per dag, die uitzicht geeft op versoepelingen.

LEES OOK. Gemiddeld aantal dagelijkse coronabesmettingen blijft stijgen

Kantelpunt

De toename van het aantal besmettingen vertaalt zich nu ook in een stijging van de ziekenhuisopnames. In Antwerpen neemt het aantal nieuwe Covid-patiënten toe met liefst 27 procent. Ook in Limburg stijgt het aantal Covid-opnames opnieuw, al gaat het om een lichte toename (3 procent). Vrijdag lagen er in de zeven Limburgse ziekenhuizen in totaal 113 Covid-patiënten. In het ZOL in Genk is de stijging van het aantal Covid-patiënten het meest zichtbaar: van 19 maandag naar 28 vrijdag. Het aantal intensieve Covid-patiënten in de Limburgse ziekenhuizen blijft quasi stabiel op 20. Volgens viroloog Steven Van Gucht zijn de komende dagen cruciaal. “We zitten nog steeds op een kantelpunt, waarbij de curve snel kan doorslaan naar de goede of de slechte kant”, zegt Van Gucht. “Elke kleine inspanning kan nu het verschil maken. Mensen moeten beseffen dat bij elk contact een besmetting mogelijk is. Vermijd dus zoveel mogelijk contacten en doe een telefoontje in plaats van op bezoek te gaan”, zegt Van Gucht.

Rusthuizen

De stijgende besmettingscijfers zijn voor een stuk te verklaren door uitbraken in de rusthuizen. Ruim één op de drie rusthuizen in ons land heeft minstens één Covid-geval. Ook in Limburg blijft het virus rondwaren binnen heel wat rusthuismuren. Volgens cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid kampen momenteel 16 van de 100 Limburgse woonzorgcentra met een virusuitbraak. In 11 rusthuizen gaat het om een grotere uitbraak (5 of meer besmettingen), in vijf is er een beginnende uitbraak (2 of meer besmettingen). De dodenbalans in de rusthuizen in ons land als gevolg van Covid-19 heeft ondertussen de trieste kaap van 10.000 overschreden. Liefst 56 procent van alle Covid-doden in ons land waren rusthuisbewoners. In de Limburgse woonzorgcentra bezweken in totaal 601 bewoners aan Covid-19. Opmerkelijk wel: tijdens de tweede golf stierven in Limburg 73 rusthuisbewoners met een coronabesmetting. Tijdens de eerste golf, toen de Limburgse rusthuizen ongemeen hard getroffen werden, waren er dat liefst 528.

Knappe interactieve kaart toont hoe coronavirus zich verspreidde in ons land . Het Belang van Limburg

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws