Aangeboden door Vandersanden

© Sourbron Fotografie

Na-isoleren met E-Board® en steenstrips

Zo goed als nieuw

Opvallende renovatie in Koksijde: een voormalig hotel krijgt een nieuw leven als appartementsgebouw, vakkundig geïsoleerd langs de buitenkant en van een nieuwe bakstenen gevel voorzien met 60.000 steenstrips.

Voor inwoners van Koksijde en voor veel bezoekers uit het binnenland is het voormalige hotel Penel een vertrouwd herkenningspunt, centraal gelegen aan de Koninklijke Baan en met zicht op zee. Oorspronkelijk gebouwd in 1930 als twee Normandische koppelvilla’s, later omgevormd tot hotel. In 2005 herbestemd tot een residentie met vijf appartementen. In 2019 kreeg het gebouw een grondige facelift. In plaats van de vroegere witte gevel is het nu omhuld door een fraaie baksteengevel, geïsoleerd met E-Board. Eigenaar Jan Penel en aannemer Johan Vanlerberghe van Perfectiebouw blikken terug.

Gedaan met schilderen

Een paar jaar geleden stond Jan Penel voor een keuze: nog maar eens de buitengevel met een oppervlakte van 500 m2 laten herschilderen, zoals elke tien jaar, of voor een andere oplossing opteren.

“Schilderwerken zijn duur: je moet ondertussen toch rekenen op 30.000 euro per keer voor zo’n oppervlakte”, zegt de bouwheer. “En na tien jaar kan je weer opnieuw beginnen. Ik wou van dat schilderen af. Bovendien werd het gebouw stilaan negentig jaar oud en was het dus niet geïsoleerd volgens de verwachtingen van vandaag. En dat terwijl de overheid tegenwoordig energetische isolatie aanmoedigt.”

Een oplossing met crepi werd overwogen maar verticaal geklasseerd omdat Jan Penel vreesde dat hij over een paar jaar opnieuw de schilder aan het werk zou moeten zetten. Gevelisolatie met volsteense baksteen was evenmin een optie, omdat het gebouw de rooilijn dan zou overschrijden. “Volgens mijn architect moesten we minstens een isolatiedikte van 10 cm hebben om het geheel goed te isoleren. We kozen uiteindelijk voor 12 cm isolatie. De combinatie van E-Board en steenstrips van Vandersanden bleek de perfecte oplossing. Omdat je met steenstrips van 2 cm dik werkt, win je 8 cm in vergelijking met volsteense baksteen. Dat je de stenen zowel met als zonder voeg kan verlijmen, vond ik een mooi extra argument.”

 © Vandersanden Group

Optimale hechting

Voor aannemers Johan en Ivan Vanlerberghe was het de eerste keer dat ze met E-board aan de slag gingen. “Het is natuurlijk eens iets anders dan gewoon metselwerk, maar echt moeilijk zou ik het niet noemen”, blikt Johan terug. “Vandersanden en bouwhandel Vinckier hebben ons op voorhand goed geïnformeerd en Tom Wyffels, de technisch-commerciële regioverantwoordelijke van Vandersanden, was de eerste dagen op de werf aanwezig om ons wegwijs te maken. Het is een ingenieus systeem. Om van de installatie een succes te maken, zijn een goede voorbereiding en een rechte start cruciaal. Bij nieuwe muren is dat geen punt, dan is het gewoon een kwestie van lijmen en plakken. Bij oudere gevels zoals deze moet je op wat meer voorbereiding rekenen. Eerst hebben we alle vensterdorpels verwijderd, de gevel afgeschuurd en losse delen weggeslepen. Vervolgens hebben we alles met de hogedrukreiniger schoongemaakt. Zo verdwenen de oude verflagen en wisten we ons verzekerd van een optimale hechting. Op de plaatsen waar de muren een paar centimeter uit het lood staan, werkten we met een dikkere lijmlaag of met extra isolatie om een mooi recht vlak te bekomen. Daarna gaat het werk goed vooruit: isolatieplaten verlijmen, beginnend aan de dakrand en zo verder werken naar beneden toe. De platen vastschroeven en de steentjes er tegenaan lijmen. Op minder dan twee maanden tijd was alles voorbereid en geïsoleerd, zaten alle 60.000 steenstrips op hun plaats en was de klus geklaard.”

Nieuw leven

Hoe komt het dat alles zo gesmeerd verliep? Johan Vanlerberghe: “Dat is te danken aan onze zeer goede samenwerking met bouwheer Jan Penel, bouwhandel Vinckier en Tom van Vandersanden.”

“Ik wou per sé dat Johan en Ivan het werk uitvoerden”, kaatst Jan Penel het compliment terug. “Ik heb hen al vaak werken laten uitvoeren en het is altijd perfect.”

Ondertussen heeft Perfectiebouw al een tweede keer met E-Board gewerkt, dit keer in Diksmuide. “Opvallend veel voorbijgangers maakten foto’s en kwamen vragen hoe het systeem precies werkt. Het is natuurlijk de ideale oplossing voor als je je gevel goed wilt isoleren en je het niet ziet zitten om de oude gevel af te breken”, luidt het bij Johan.

De gevelrenovatie heeft residentie Penel een nieuw leven gegeven. Het energieverbruik is nu al merkbaar minder, zegt Jan Penel. Een fijne bijkomstigheid is dat de bewoners gewoon in hun appartement konden blijven wonen tijdens de werken. Een extra positief effect is het verbeterde geluidscomfort. “Johan had dat voorspeld en het blijkt te kloppen: alle bewoners zijn het erover eens dat er veel minder omgevingsgeluid naar binnen dringt en dat ze een aangenamer binnenklimaat hebben. Zelfs in de half ondergrondse kelderverdieping zijn de temperatuurschommelingen veel kleiner geworden.”

Bouwhandel Vinckier
Ook Wim Defevere van Bouwmaterialen Vinckier is een tevreden man. “We werken al lang met Perfectiebouw samen en proberen hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Ze brachten me in contact met Jan Penel, die zijn gebouw met steenstrips wou isoleren. Jan had duidelijk zijn huiswerk gemaakt en we waren het er snel over eens dat de oplossing met E-Board de beste zou zijn. Jan Penel bezocht onze toonzaal en liet zijn oog vallen op de voegloze versie. Voor mij is dit een zeer inspirerend project omdat het erin slaagt het karakter van een gebouw met klasse te behouden en het toch een moderne touch te geven. Dankzij de prima samenwerking is dit een technische en esthetische referentie geworden waar alle betrokken partijen terecht trots op zijn.”