Wayne Rooney reageert nadat Millwall-fans spelers uitjouwen tijdens knieval voor Black Lives Matters: “Mogen dit niet tolereren”

Een deel van de supporters van de Engelse tweedeklasser Millwall heeft zaterdag op een negatieve manier van zich laten spreken. Toen de spelers voor de match tegen Derby County met de officials een knieval maakten als steun aan Black Lives Matter, werden ze uitgejouwd door een klein deel van de 2.000 toegelaten fans. Wayne Rooney, trainer bij Derby, reageerde op zijn twitterkanaal en noemt de actie van die fans “teleurstellend en shockerend”.

Bron: BELGA

Het was voor het eerst sinds de lockdown dat er weer een beperkt aantal toeschouwers toegelaten werd in de Londense voetbalstadions. Spelers en officials in de Engelse competities maken voor elke wedstrijd een knieval sinds de zwarte Amerikaan George Floyd begin juni in Minneapolis (Minnesota) omkwam bij politiegeweld.

Micah Richards en Dion Dublin, twee voormalige Engelse internationals, reageerden met afschuw bij hun huidige werkgever BBC Sport. “Het is gewoon ontmoedigend. Hoe krijgen die mensen toegang tot het stadion?”, vroeg Richards zich af. “Er zijn er maar 2.000 toegelaten, die kan je dan toch beter uitkiezen? Ik ben er doodziek van dat we hier nog altijd over moeten praten.”

“Ze zijn niet akkoord met de knieval en dus zijn het racisten”, zei Dublin. “Ze zijn niet akkoord met Black Lives Matters? Dan zijn het voor mij racisten. Een minderheid van de supporters verkloot het voor hun club. Millwall werkt er nochtans hard aan om af te komen van een negatief label dat het al jaren opgespeld krijgt.”

Millwall staat er namelijk voor bekend een rechtse aanhang onder de fans te hebben. Vrijdag had de club nog opgeroepen “om elke vorm van discriminatie uit het voetbal te bannen”. “De knieval is geen politiek statement, noch een akkoord met een bepaalde ideologie. Het is gewoon een neen tegen racisme”, klonk het. “De club onderneemt echt wel heel veel acties tegen racisme, binnen de club en in de gemeenschap”, zegt Millwall-coach Gary Rowett. “Dan is dit wel heel teleurstellend. Net op het moment dat we zouden moeten vieren dat we weer met zijn allen van voetbal kunnen genieten, moeten we hier weer over praten.”

Ook Rooney reageert:

Op zijn twitterpagina kwam Rooney zondag nog eens terug op de acties van een deel van de thuisaanhang: “Zaterdag was ik getuige van schandelijk en onnadenkend gedrag van een groot deel van de Millwall-supporters. Voor de match waren we ons er wel van bewust dat er misschien een negatieve reactie zou komen, maar dat het zo erg zou zijn, hadden we nooit gedacht.”

“In naam van Derby County wil ik duidelijk stellen dat wij iedereen van onze gemeenschap vertegenwoordigen, ongeacht hun huidskleur, gender of seksuele geaardheid. Dat er terug mensen naar de stadions komen is van vitaal belang voor iedereen in onze sport, van fans en spelers, tot voorzitters en clubeigenaars. Het is dan ook belangrijk dat we elkaar steunen en respect tonen en dat de grote meerderheid het gedrag van een dwaze minderheid niet aanvaardt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Millwall verloor met 0-1 van Derby County, de club waar voormalig sterspeler Wayne Rooney nu coach is.

Bekijk de beelden hier: