©  Vier

RECEPT. Spicy zalm, paprikasaus en pestopatatjes

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: spicy zalm, paprikasaus en pestopatatjes.

flb

Boodschappenlijst

Zalm met kruidenkorst

2 porties zalmfilet

2 kl gemengde peperbollen

1 kl venkelzaad

1 kl komijnzaad

1 kl korianderzaad

grof zout

scheut olijfolie

Paprikasaus

150 g gegrilde rode paprika (uit bokaal, uitgelekt)

1 ui

2 el tomatenpuree

een scheut (volle) room

scheut olijfolie

snuif cayennepeper

zout

Pestopatatjes

500 g aardappelen (bloemig, geschild)

3 el groene pesto

een scheutje melk

1 teen look

een scheutje olijfolie

peper en zout

Extra

4 el uienconfituur

Specifiek materiaal

• een vijzel of een hamer

• een staafmixer

• een aardappelstamper

Bereiding

Pestopatatjes

• kook de geschilde aardappelen gaar in water met een snuif zout

• giet af en voeg een geplet of versnipperd teentje knoflook toe

• stamp de aardappelen tot puree met wat melk en olijfolie

• roer er de groene pesto door

• kruid met peper en zout en houd warm

Paprikasaus

• snipper de ui fijn en stoof glazig in een scheutje olijfolie

• snijd de stukken opgelegde rode paprika in stukjes en doe ze bij de ui

• voeg later wat tomatenpuree toe laat kort even bakken en voeg de room toe

• mix de paprikasaus glad en kruid met wat cayennepeper en zout

Zalm met kruidenkorst

• meng de 4 specerijen (peper, venkel, komijn en koriander) en maal of stamp ze fijn

• doe de kruidige mix in een schaaltje en leg de zalm erin op de ‘binnenzijde’ van de filet ( dus niet de velkant)

• druk aan tot er een compact specerijenkorstje op de zalm kleeft

• verhit olijfolie in een pan en bak de zalm eerst op de gekruide zijde en strooi tussendoor een snuif grof zout over de vis

• draai de zalmporties na een paar minuten om en zet het vuur zachter (de baktijd hangt af van je voorkeur: eerder een beetje ‘bleu’ of meer doorbakken)

Afwerking & serveren

• schep pestopuree op het bord leg er een stuk zalm bovenop en lepel er paprikasaus rond

• werk af met lepeltjes warme uienconfituur

Cook ensemble, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.

Meer over Jani Kazaltzis

Niet te missen