© Jasper Temmerman

Repair Café geeft kapotte spullen een tweede leven

Lummen -

Repair Café Lummen is een initiatief dat het hele jaar door meewerkt aan een toekomst waarin men meer repareert, en minder weggooit. Afgelopen week was het de Europese week van de afvalvermindering. Om in deze coronatijd toch de aandacht te vestigen op afvalvermindering en recycling worden op sociale media massaal groene initiatieven gedeeld.

Jasper Temmerman

Repair Cafés zijn pop-up cafés waarin bijeenkomsten worden gehouden die draaien rond repareren, in plaats van weggooien. Het concept is ontwikkeld door Martine Postma in 2009. Het eerste café bevindt zich in Nederland, maar er zijn er intussen al talloze initiatieven over heel de wereld. Naast Californië, Hong Kong en Kaapstad heeft ook Lummen zijn eigen Repair Café.

Er worden verschillende pop-ups op verschillende locaties in Lummen georganiseerd. Daar kan je dan gratis je kapotte spullen binnenbrengen, ze worden er gerepareerd door vrijwilligers, in samenwerking met de eigenaar. Het doel is om afval te verminderen door spullen te repareren in plaats van weg te gooien.

De vaste thuisbasis van Repair Café Lummen is het woonzorgcentrum Frederickxhof aan de Ringlaan. De vrijwilligers doen hun best om de bewoners van het woonzorgcentrum te betrekken bij de acties.

Heggenschaar

Robert Vanderbruggen, een van de oprichters van het Café, vertelt: “Omwille van het coronavirus hebben we al even geen pop-up meer kunnen organiseren, en kunnen we dus tijdens deze Europese week van de afvalvermindering niets doen. Via onze facebookpagina proberen we extra aandacht te wekken voor het recycleren en repareren van kapotte producten.”

Bij elke pop-up van het Repair Café komen er vele bezoekers binnen. Een van hen is Ewout Frans. “Ik ben voor de coronapandemie even bij de pop-up in het Frederickxhof langsgegaan. Mijn elektrische heggenschaar hing vast door een ophoping aan vuil, en mijn jas was langs opengescheurd. Een vrijwilliger repareerde mijn heggenschaar, terwijl hij mij uitlegde hoe hij dat deed. Als mijn heggenschaar nog een keer zou vastzitten, zou ik die nu dus zelf kunnen repareren. Mijn jas is door een van de vrijwilligsters opgelapt, terwijl ik kon genieten van een warme kop koffie. De reparaties waren volledig gratis, maar er is wel de mogelijkheid om een vrije gift te geven en dat heb ik dus ook gedaan”, vertelt Ewout.

Door de coronapandemie is het momenteel nog niet duidelijk wanneer de volgende pop-up zal plaatsvinden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio