©  AFP

De Bruyne en Lukaku zijn genomineerd, maar Courtois moet toekijken hoe ex-rivaal plekje inpikt in UEFA Team van het Jaar

De UEFA heeft naar jaarlijkse gewoonte de vijftig genomineerden bekendgemaakt voor het Team van het Jaar. Daarbij zijn er twee Belgen. Slechts twee.

Vincent Van Genechten

Supporters kunnen tot januari online hun favoriete elftal samenstellen van voetballers die bij een Europese club actief zijn. De fans krijgen de keuze uit vijf doelmannen en telkens vijftien verdedigers, middenvelders en aanvallers. Een UEFA-panel stelde de lijst met vijftig genomineerden samen, op basis van hun prestaties de voorbije twaalf maanden.

Champions League-winnaar Bayern München is hofleverancier met tien spelers, voor Liverpool (acht spelers). Met Kevin De Bruyne (Manchester City) en Romelu Lukaku (Inter) maken twee Rode Duivels kans op een plaats in het elftal. De Bruyne stond eerder al in de Ploeg van het Jaar 2017 en 2019. Lukaku werd ook in 2010 genomineerd, toen hij als youngster indruk maakte bij Anderlecht.

Bij de vijf genomineerde doelmannen vinden we echter geen Thibaut Courtois terug. De Rode Duivel kroonde zich vorig seizoen nochtans tot beste doelman in Spanje en presteerde ook opnieuw uitstekend met de nationale ploeg. Maar de UEFA vond het jaar van Alisson Becker (Liverpool), Manuel Neuer (Bayern), Jan Oblak (Atlético), Anthony Lopes (Lyon) én Courtois’ ex-rivaal bij Real Madrid Keylor Navas (PSG) indrukwekkender.

Eden Hazard kreeg van de fans tweemaal (2017 en 2018) een plek in het elftal. Cristiano Ronaldo stond al veertien keer in de UEFA.com Ploeg van het Jaar en is recordhouder. Eeuwige rivaal Lionel Messi (11 keer) volgt als tweede.