VAR alweer onder vuur na bizarre fase in de Premier League: “Scheidsrechters zijn geobsedeerd en doodsbang”

De VAR en de Premier League. Het is voor alsnog geen geslaagd huwelijk. Na de competitiewedstrijd tussen West Ham en Aston Villa zat het spel alweer op de wagen.

Vincent Van Genechten

De Hammers waren maandagavond met 2-1 te sterk voor de Villains van sterspeler Jack Grealish. De Engelse international scoorde het enige doelpunt voor zijn club, maar kon niet begrijpen hoe de VAR in de blessuretijd de gelijkmaker van Ollie Watkins afkeurde voor buitenspel.

“Ik heb mijn visie op de VAR al eerder gedeeld, maar het wordt stilaan beschamend met sommige beslissingen die genomen worden. Het spel wordt verpest”, aldus Grealish.

Robots

De fase leidde ook in de televisiestudio van Sky Sports tot heel wat kritiek. Want volgens de bekende analisten van dienst verdiende Aston Villa zelfs eerder een penalty.

“Je mag niet vergeten niet dat we een tijdje geleden allemaal vonden dat scheidsrechters hulp nodig hadden bij het maken van beslissingen”, aldus Liverpool-icoon Jamie Carragher. “Maar dit helpt ze helemaal niet. Het lijkt wel alsof ze door de VAR geobsedeerd zijn. Ze zijn nu zo bezig met het kijken of er iemand misschien buitenspel staat, dat ze overtredingen missen.”

“De scheidsrechters van vandaag lijken wel robots, ze zijn precies geprogrammeerd”, vulde Gary Neville (ex-Man United) aan. “Ze zouden naar de beelden moeten kijken met het gevoel dat ze een goeie beslissing hebben genomen. Maar dat is nu niet zo. Ze worden doodsbang gemaakt.”