Aangeboden door LEGO

© LEGO

Nieuwe LEGO-bouwsets voor volwassenen worden kunstwerken

Zo maakt LEGO de kunstenaar in je wakker

Een bekend kunstwerk nabouwen, en het daarna aan je muur hangen als een artistieke creatie van jezelf: dat is maar een van de bedoelingen van de LEGO Art-sets. Bovendien brengt deze kunstcreatie de bouwer in een staat van rust en mindfulness. Daarom ook komen de bouwsets op de markt met een soundtrack erbij.

Warhol aan je muur

In 1963 begon de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol een serie zeefdrukken te creëren rond dezelfde publiciteitsfoto van de een jaar eerder overleden actrice Marilyn Monroe. Het was een van de vroegste en ook nog altijd een van de bekendste werken uit de Pop Art-beweging: kunstwerken waarin vormelementen uit de populaire cultuur, de massamedia en de reclame werden gelicht en werden herverpakt tot moderne kunst. Zoals een publiciteitsfoto van Monroe voor de film ‘Niagara’ (1953), die Warhol na haar dood begon te bewerken tot een reeks zeefdrukken in verschillende kleurcomposities.

Een van die iconische Pop Art-beelden, een versie met fel roze achtergrond die Warhol in 1967 uitbracht, is een van vier kunstwerken die werden omgezet tot een LEGO-bouwset. Diegenen die er het werk mee nabouwen, kunnen het volledig oprichten in de originele kleuren of er een eigen herinterpretatie aan geven in drie verschillende kleuren, allemaal met LEGO-steentjes die in de doos zitten. Het resultaat kan vervolgens prima aan de muur worden gehangen: je eigen Warhol, maar dan in LEGO. Een authentiek blokjesmodel van een waarachtig meesterwerk.

 © LEGO

Voor Beatles-fans

Het is maar een voorbeeld van de LEGO Art-sets die een iconisch beeld naar de tafel, en later potentieel naar de muur van LEGO-bouwers brengen. Een andere set laat hen een bekend publiciteitsbeeld van een van de Beatles nabouwen: in de doos zitten altijd voldoende bouwsteentjes voor een portret van John Lennon, Sir Paul McCartney, George Harrison of Sir Ringo Starr in LEGO-mozaïekvorm. Ware Beatles-fans kunnen zelfs vier van die sets, elk met een andere Beatle, bouwen en tentoonstellen.

 © LEGO

De kracht van kunst

Die LEGO Art-sets zijn in de eerste plaats op volwassenen gericht. Mensen met een druk bestaan, die een rustpunt vinden wanneer ze in de weer zijn met LEGO-blokjes, en misschien zelfs een paar details over het kunstwerk in kwestie ontdekken die ze daarvoor niet eens hadden opgemerkt. Zo brengt de LEGO-mozaïek hen niet alleen in een staat van relaxatie en mindfulness, maar leren ze misschien ook de kunstenaar in zichzelf (weer) kennen. Twee andere bouwsets uit de reeks tonen het tijdloze stripverhaaldesign van Marvel-superheld Iron Man en de helm van Star Wars-slechterik Kylo Ren, een beeld dat de afgelopen zes jaar de muren van bioscoopzalen domineerde.

“We denken dat we hiermee filmfans, muziekliefhebbers en kunst- en designfanaten kunnen onderdompelen in een wereld van kunst en creativiteit, gelinkt aan hun idolen”, zegt Louise Elizabeth Bontoft, Senior Design Director bij LEGO. “Het is een nieuwe ervaring waarmee volwassenen zich kunnen ontspannen en zichzelf overgeven aan een mindful bouwactiviteit. Met als eindresultaat een mooi stukje kunst aan de muur dat een reflectie geeft van hun persoonlijkheid.”

Soundtrack

Die volwassen, kunstzinnige LEGO-bouwers zullen zich terwijl ze in de weer zijn met de mozaïeken misschien een ding herinneren van de bouwsets die ze in hun kindertijd bricoleerden: het proces is minstens even belangrijk als het eindresultaat. Daarom ook is er bij iedere LEGO Art-bouwset een link voorzien naar een soundtrack voor tijdens het bouwen, die de bouwer niet alleen nog meer afsluit van de hyperdrukke buitenwereld, maar ook dieper ingaat op het onderwerp dat hij steentje per steentje aan het nabouwen is. Bij de Beatles-set zit bijvoorbeeld een serie gesproken interviews met Beatles-experts Geoff Loyd, Samira Ahmed en Nish Kumar. De Marilyn Monroe-set wordt vergezeld door commentaren en interviews van Jessica Beck, curator van het Andy Warhol-museum in het Amerikaanse Pittsburgh, en Warhol-biograaf Blake Gopnik. Op die manier brengen de LEGO-steentjes je zelfs achter de schermen van de kunstwerken.