OVERZICHT. Dit zijn de nieuwste maatregelen voor de kerstperiode en nadien

Enkel alleenstaanden krijgen met kerst een versoepeling van de coronamaatregelen. Niet-essentiële winkels en musea mogen heropenen, zij het onder strikte voorwaarden. De nieuwste maatregelen van het Overlegcomité gelden tot 15 januari.

Overlegcomité - Alexander De Croo over winkelen. © Het Belang van Limburg

Winkels mogen vanaf dinsdag 1 december opnieuw open. Maar op een verantwoordelijke en veilig manier. Maar wie boodschappen doet, zal dat alleen moeten doen. Behalve mensen die hulp nodig hebben, mogen zich door één iemand laten begeleiden. Je mag ook maar maximum een half uur in de winkel blijven. Runshoppen dus, in plaats van funshoppen. Afstand houden van andere klanten en winkelpersoneel is verplicht.

Ook buiten de winkels mogen niet veel mensen samenkomen. Iedereen zal daar zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat betekent mondmasker dragen, handen ontsmetten en wanneer er te veel volk is, komt u beter later terug.

Het personeel moet ook een veiligheidsopleiding krijgen en er niet alleen voor zorgen dat er in de winkel te veel volk staat maar ook buiten in de wachtrijen.

Voor essentiële winkels zoals warenhuizen, verandert er niets.

Op openbare markten mogen vanaf dinsdag opnieuw niet-essentiële producten worden verkocht zoals kledij.

Zwembaden (geen subtropische) en musea zouden weer open mogen.

Minder goed nieuws is er voor de contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten. Die moeten geduld oefenen. Tegen de eindejaarsfeesten nog snel naar de kapper gaan, zit er alleszins niet in.

En hoe kunnen we Kerstmis en Nieuwjaar vieren dit jaar? Alleszins niet met de ganse familie rond de kerstboom. Gezinnen mogen één iemand uitnodigen op Kerstavond en Kerstdag. Alleenstaanden mogen op 24 en 25 december hun twee knuffelcontacten tegelijk uitnodigen. Op andere dagen mogen ze slechts een van die twee contacten in huis ontvangen.

Alexander De Croo over Kerstmis en Nieuwjaar. © Het Belang van Limburg

Voor Oudejaarsavond of Nieuwjaarsdag gelden er geen uitzonderingen. Dat betekent dat gezinnen één iemand mogen uitnodigingen. Alleenstaanden mogen twee mensen ontvangen, maar niet samen. Buiten wandelen mag met maximum vier mensen.

Overlegcomite - Alexander De Croo over reizen. © Het Belang van Limburg

Reizen, ook skireizen, worden afgeraden. De cijfers zijn nu beter, laat het ons zo houden. Wat we moeten vermijden is dat we ‘het verschrikkelijke beestje’ terug meebrengen uit het buitenland.

Er komen grenscontroles, waarbij wordt nagegaan of het Passenger Locator Form is ingevuld voor wie langer dan 48 uur in het buitenland is verbleven en langer dan 48 uur in ons land blijft.

De avondklok vanaf middernacht blijft gewoon van kracht. Dat kan geen groot probleem zijn, want vuurwerk wordt overal verboden.

Wat de horeca betreft, cafés en restaurants, die blijven tot nader order tot 1 februari dicht. Op 15 januari volgt wel een evaluatie van de huidige maatregelen. Afhankelijk van de toestand dan zal er bijgestuurd kunnen worden. Ook de contactberoepen moeten wellicht tot 1 februari wachten om weer aan de slag te kunnen. Premier De Croo benadrukte gisteren dat wie niet nog niet mag heropstarten, op steunmaatregelen kan rekenen. “We laten niemand vallen”, klonk het.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's